Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladý Syřan podle vybíral místa pro atentát IS, tvrdí Německo

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Berlín - V Německu byl obžalován 19letý Syřan. Podle prokuratury obhlížel v Berlíně místa, kde by mohl Islámský stát (IS) spáchat atentát. Kromě toho se pokoušel verbovat bojovníky pro džihád.

Mladík je ve vyšetřovací vazbě již od letošního března. Od minulého týdne čelí obžalobě ze členství v teroristické organizaci a porušení zákona o kontrole válečných zbraní.

Kontaktním osobám ve vedení IS podle státního zastupitelství rovněž signalizoval, že by byl sám ochoten atentát v Německu provést, nabídl se ale i jako spojka pro případné útočníky.

Mladík se k islamistům přidal již v roce 2013 ve své syrské vlasti. Podle státního zastupitelství ho naverboval imám místní mešity. Mladík pak absolvoval vojenský výcvik a pracoval jako dozorce zajatců během obléhání letiště u východosyrského města Dajr az-Zaur. Loni v létě odešel do Německa, kde ho policie letos 22. března zadržela.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy