Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krym je klenot Ruska, rozjel se Putin

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Jalta – Ruský prezident Vladimir Putin ve středu odcestoval do Jalty, města na okupovaném Krymu. Tam se zúčastnil fóra Všeruské lidové fronty, politického hnutí, které vzniklo v roce 2011 a které spolupracuje se stranou Jednotné Rusko.

Několik hodin po Putinově projevu poslalo ukrajinské ministerstvo zahraničí Moskvě formální protestní dopis, ve kterém tvrdí, že Putin nezískal od Kyjeva oprávnění vstoupit na „ukrajinské území obsazené Ruskou federací." Nebylo to poprvé, co Ukrajina poslala takový dopis, a podle serveru The Moscow Times není pravděpodobné, že bude poslední.

Server z jeho projevu vypíchl pět zásadních bodů. Za uplynulý rok ukrajinští aktivisté, zřejmě bez větších zásahů ukrajinských státních úředníků, opakovaně sabotovali napájecí mosty, které dodávají elektřinu pro 2,6 milionu lidí na Krymu. Podle prezidenta Putina akce Ukrajinců hraničí se „zločiny proti lidskosti". „A organizace v oblasti lidských práv neřekly ani slovo," varoval. „Zarytě mlčí, ale ve skutečnosti se díváme na závažný trestný čin."

„Mohu vám říci své pocity v této věci," řekl Putin. „Chovám v úctě lidi, kteří žijí na Krymu a v Sevastopolu, a obdivuji, jak reagovali na to, co se děje. Ukazují skutečný klid, odvahu a ochotu bojovat za své vlastní zájmy. Lidé [na Ukrajině], kteří to všechno udělali - to bylo tak hloupé.... Čeho doufali, že dosáhnou? Já ani nevím - že každý padne na kolena a poprosí o almužnu? Je to prostě úžasné. Tito lidé jsou úžasní idioti," vzkázal jim Putin.

V řeči se zaměřil také na téma mostu přes Kerčský průliv spojující pevninské Ruska a Krym. Dokončen má být v prosinci 2018. Podle předběžných výpočtů, bude bude most využívat asi 14 milionů turistů a až 13 milionů dopravních vozidel ročně, řekl Putin. Podle plánu by tady měl také jezdit vlak. „Je docela dobře možné si představit další dotace na rozvoj Kerčského mostu a silniční infrastruktury," přiznal Putin.

Putin pochválil „široce zaměřenou a časově náročnou práci", která pomohla integrovat Krym do ruského „jednotného právního, ekonomického a sociálního prostoru." „Oddaný, aktivní přístup lidí z Krymu a Sevastopolu, jejich energie a odhodlání hrály v tomto procesu důležitou roli," řekl Putin. „Z hlediska kulturního dědictví je Krym klenotem Ruska," tvrdil Putin. Uvedl také, že Rusko Krymu „duchovně i duševně" dluží za důležité aspekty v jeho historii.

Ruský prezident také uvedl, že Moskva dá 10 miliard rublů (159 milionů dolarů) na podporu a rehabilitaci etnických skupin, které trpěly během sovětských represí. „V první řadě se jedná o sociálně-ekonomickou podporu, protože politické problémy byly vyřešeny," řekl Putin s odkazem na otázky týkající se jazyka, kultury a přístupu ke vzdělání v mateřském jazyce.

Server The Moscow Times v té souvislosti připomíná, že v květnu 2016 Ukrajina nečekaně porazila Rusko v hudební soutěži Eurovision Song Contest, a to díky výkonu Jamaly, ukrajinské hudebnice krymsko-tatarského původu, která zpívala o nepříjemné situaci Tatarů, kteří byli z Krymu v době Josifa Stalina deportováni.

Měsíc před porážkou v Eurovizi Rusko zakázalo krymskotatarský zákonodárný sbor medžlis, který označilo za extremistickou organizaci. Ruská policie na Krymu opakovaně zadržela některé vůdce Tatarů, včetně Ilmi Umerova, místopředsedy medžlisu, který vede aktivní kampaně proti ruským územním nárokům na poloostrově, a zároveň podporuje další mezinárodní sankce vůči Moskvě.

Posledním velkým tématem pak byla záchrana cestovního ruchu. Návrat výletních lodí na Krym by podle Putina měla být soukromá iniciativa, kterou by měl každý podporovat. Výletní lodě, řekl Putin, jsou nedílnou součástí života v celém ruském černomořském regionu. „V sovětských dobách jsem sám používal tento druh dopravy. Jednou jsem jel z Abcházie na některá jiná místa, pak do Oděsy a nakonec jsem jel vlakem do Leningradu. Jsem si jistý, že je tu spousta lidí, kteří tahle chtějí v létě cestovat."

I přesto, že je pro Rusy obtížnější dostat se do populárních zahraničních destinací, jako je Turecko a Egypt, poptávka po letech do Simferopolu se v roce 2016 mezi turisty snížila o více než 25 procent. Analytici přisuzují klesající popularitu Krymu mezi ruskými cestovateli nedostatku servisní infrastruktury na poloostrově.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Krym

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy