Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé mají možnost poklonit se před rakví zesnulého thajského krále

Thajsko
Thajsko
Foto: www.molon.de

Bangkok - V thajské metropoli byl otevřen trůnní sál, kde se lidé mohou poklonit před rakví s tělem zesnulého krále Pchúmipchona Adundéta (†88). Kdo chce dovnitř, musí být v černém. Ženy mají povinnost mít dlouhou sukni a zavřené boty.

Lidé až dosud chodili truchlit k paláci, dnes poprvé se otevřel sál, v němž spočívá tělo v rakvi za pozlacenou schránou. Před palácem se od časného rána tvořil dav lidí, do sálu jich bude denně moci vstoupit 10 tisíc.

Lidé přicházejí i z daleka a úřady mají potíže zvládnout tak velké množství lidí v blízkosti paláce. Oficiální smutek potrvá rok. Jeho první část má být podle BBC ukončena za čtrnáct dní, kdy bude obnoven normální život.

Pchúmipchon Adundét se těšil nesmírné úctě a oblibě. V zemi, kde se za jeho panování vystřídalo 26 vlád. Thajsko řídí od roku 2014 vojenská junta.

Novým panovníkem se má stát králův jediný syn, čtyřiašedesátiletý korunní princ Mahá Vatčirálongkón. Přesné datum jeho nástupu na trůn nebylo oznámeno. Zemi vládne jako regent šéf thajské královské rady, Prem Tinsulanond (96).

Témata:  Thajsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy