Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Island volí nový parlament. Do vlády by se mohla dostat Pirátská strana

Volby na Islandu
Volby na Islandu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Reykjavík - Na Islandu dnes začaly předčasné parlamentní volby, v nichž má podle průzkumů šanci zvítězit a dostat se do vlády Pirátská strana. Ta již předem vyloučila vytvoření koalice s kteroukoli z nynějších dvou vládních stran - středopravou Stranou nezávislosti a centristickou Pokrokovou stranou.

Volební místnosti se uzavřou v deset hodin večer místního času (půlnoc SELČ) a částečné výsledky by měly být známy už během noci na neděli.

Nebývalý vzestup Pirátské strany souvisí s obrovským rozčarováním Islanďanů z tradičních politických stran po finančním krachu země v roce 2008. Pirátům pomohl i letošní skandál Panama Papers, do něhož byl zapleten i tehdejší premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, který kvůli tomu v dubnu odstoupil.

V průzkumu podpořilo nejvíce dotázaných Pirátskou stranu, a to 22,6 procenta. Pro vládní Stranu nezávislosti se jich vyslovilo o 1,5 procentního bodu méně.

Piráti by se mohli spojit například s Levicově-zeleným hnutím, které v průzkumu skončilo třetí s podporou 18,6 procenta respondentů, a s dalšími opozičními stranami.

Témata:  Island

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy