Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se bránit islamizaci? Zpívejte si koledy, radí Merkelová. Za to teď čelí kritice

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová se tento týden zúčastnila národního kongresu Křesťanské a demokratické unie (CDU) ve Wittenburgu. Tam mimo jiné mluvila o tom, jak se bránit případné islamizaci. A svými výroky mnohé pobouřila a rozesmála.

Podle světových médií Merkelová mluvila o obavách z islámu, které se v německé společnosti šíří. Své příznivce kancléřka vyzvala, aby proti islamizamizaci bojovali tím, že udrží své vánoční tradice. „Vím, že existují obavy z islámu," přiznala kancléřka.

Podle serveru Breitbart tvrdila, že proti těmto obavám pomůže udržování a připomínání si křesťanských tradic. „Kolik vánočních koled ještě vůbec známe? A kolik z nich jsme předali našim dětem a vnukům?" položila davu řečnickou otázku.

„Musíme zkopírovat pár listů koled, a požádejte někoho, aby je pustil z přehrávače nebo zahrál na flétnu," tvrdila politička. Když naznačila, že lze koledami čelit islamizaci, vyvolala v publiku smích. Zdůraznila, že to myslí vážně. „Ano, já to myslím vážně. V opačném případě ztratíme kus naší vlasti," varovala.

Návrhy Merkelové však narazily na kritiku třeba ze straby europoslankyně AfD Beatrix von Storchová, která stojí v čele této protipřistěhovalecké populistické strany. „Ano, myslím, že je to vynikající nápad a je to milé, když lidé zpívají vánoční písně - to udělám taky. Ale je trapné si myslet, že je možné zastavit islamizaci Německa tím, že pustíte rekordéry!" uvedla.

„To je bezmocné a zoufalé doporučení zástupce strany s písmenem C ve svém názvu, které znamená křesťanství a ne vitamín C," rýpla si Storchová.

Témata:  Německo Angela Merkelová Islám

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy