Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletech arabské koalice na věznici v Jemenu zemřelo 60 lidí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Při třech sobotních náletech na jemenskou věznici, ve které šíitští povstalci drží své zajatce, zahynulo nejméně 60 lidí. Mezi oběťmi jsou dozorci i trestanci. Za úderem stojí arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií.

Komplex leží u přístavu Hudajdá, což je středisko stejnojmenné jemenské provincie, kterou mají pod kontrolou šíitští povstalci. Ve věznici bylo podle agentur 84 lidí. Svědci vypověděli, že celá vězeňská budova byla zničena a že z jejích trosek byla vytažena těla 17 lidí. Pod troskami prý je stále mnoho těl.

Konflikt mezi vládou a šíitskými rebely v Jemenu trvá od roku 2014. Šíité s podporou Íránu nejprve obsadili hlavní město Saná a postupně dobývali další území.

Od března 2015 jemenskou vládu podporuje koalice vedená Rijádem. Podle údajů OSN při konfliktu zahynulo už přes 10 tisíc lidí, především civilistů. Ukončení občanské války nepřineslo ani nedávné třídenní příměří.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy