Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se snažili dostat do Makedonie, policie musela použít ve velkém slzný plyn

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény/Skopje - Makedonská policie použila slzný plyn proti stovkám migrantů, kteří se do země pokusili proniknout z Řecka. Informovala o tom agentura DPA.

Řekové už ráno varovali, že by dnes mohlo v provizorním uprchlickém táboře u Idomeni dojít k nepokojům. Objevily se v něm totiž letáky vyzývající k pochodu na hranici.

Přes plot s ostnatým drátem na řecko-makedonské hranici se pokusilo násilím dostat zhruba 500 migrantů. Podle očitých svědků citovaných agenturou APA házeli migranti na makedonské policisty kameny, ti se pak skupinu pokusili rozehnat slzným plynem.

Řecká policie už dnes ráno varovala, že by mohlo dojít v okolí Idomeni k nepokojům. V provizorním uprchlickém tábořišti s 11.000 obyvateli se totiž objevily letáky, které migranty v arabštině vyzývaly, aby se shromáždili a vyrazili k makedonské hranici. Kdo letáky vyrobil a roznesl po táboře, není jasné.

Už v polovině března se v Idomeni objevily podobné letáky, z jejichž popudu se zhruba 2000 migrantů pokusilo překonat řecko-makedonskou hranici korytem řeky Vardar. Tři z nich přitom utonuli. Ty, kteří se do Makedonie dostali, místní policisté obratem poslali zpět.

Podle řeckých médií za letákovými akcemi stojí aktivisté. Dobrovolníci působící v Idomeni jsou v Řecku stále častěji terčem kritiky, neboť prý sledují akcemi v tábořišti vlastní politické cíle.

Navzdory vysokému riziku, že budou deportováni zpět do Turecka, dnes do Řecka dorazilo dalších 162 migrantů.

Témata:  uprchlíci Makedonie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy