Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko představilo světu další hi-tech vychytávku. Tento robot má pomáhat vojákům v těžkých podmínkách

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva – Rusko odhalilo svou nejnovější hi-tech zbraň. Server Express připomíná, že to není v poslední době jediná technická novinka, kterou tamní armáda představila světu. Zároveň poukazuje, že se tak děje v době, kdy jsou vztahy mezi Moskvou a Západem velmi napjaté.

Nejnovější technická vychytávka, kterou Rusko představilo, by měla být nasazena například v Sýrii. Jde o „robotickou housenku", která je schopna při záchranných misích pomáhat v oblastech postižených katastrofou. Vojákům by také mohla usnadňovat práci ve válečných zónách.

Oficiální název stroje je MRP-300. Robot má asi dva metry a je schopen nést stovky kilogramů vybavení. Stroj dokáže vyvinout rychlost asi 25 kilometrů za hodinu a dokáže také překonat až metr vysoké zdi.

Daily Star Vladimir Putin's men set to roll out robot 'caterpillar' MRP-300 Daily Star This is a modal window. This… https://t.co/6sxaoD0RTh

— Shanna (@ShannaIDK) 30. října 2016

 

Stroj byl vyvinut pod hlavičkou ruského ministerstva obrany v Hlavním robotickém výzkumném a zkušebním a vědecko-výzkumném centru ROKAD.

Robot se ovládá ručně a může být nasazen i v nerovném terénu, pohybovat se může i ve sněhu nebo písku – tedy například v syrské poušti. Přístroj bude také vybaven kamerami pro zneškodňování bomb a snímači záření, které mohou být použity v případě jaderné katastrofy.

Vojenský expert Oleg Zheltonozhko k tomu řekl: „Pro záchranné a průzkumné roboty, kteří pracují uprostřed trosek poškozených měst s nerovným terénem, nebo pro roboty, kteří provádí odminování, je velice důležité moci se pořádně pohybovat."

Server poukazuje, že nasazení robota přichází v době, kdy je napětí mezi Moskvou a Západem téměř na bodu varu, a ve chvíli, kdy Rusko vysílá k Sýrii tři výkonné ponorky schopné bombardovat obléhané Aleppo.

Témata:  Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy