reklama

Na eBay se objevil hodně neobvyklý inzerát: „Dítě, 40 dní staré, jmenuje se Maria. Prodám." K němu byly přiloženy fotografie malého tmavovlasého miminka v bílých dupačkách se srdíčky. A cena? 5 tisíc eur, tedy asi 135 tisíc korun.

Když příspěvek začal kolovat po sociálních sítí, všimla si jej i německá policie. Po krátké době inzerát stáhli pracovníci, kteří prostřednictvím speciálního programu dohlíží, aby na stránkách nebyly žádné nevhodné příspěvky.

Mezitím se však inzerát začal šířit mezi lidmi jako požár. Jak se později ukázalo, měsíční miminko nabízel k prodeji jeho otec. Jde o osmadvacetiletého migranta, který žije v Německu.

Policii se nakonec sám přihlásil. Dítě teď smí vídat jen pod přísným dohledem. O miminko se zatím starají sociální pracovníci - alespoň do doby, než se vyšetří, zda měla matka s inzerátem něco společného.

Podle tamních politiků je třeba z celé věci vyvodit nějaké důsledky. „Pokud si rodiče myslí, že se nedokážou o dítě správně postarat, v Německu máme možnost dát ho k adopci nebo do náhradní rodiny," myslí si místní zastupitel Klaus Moennicks.