Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dohání Clintonovou. Ztrácí pouze jeden procentní bod

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Podle posledního průzkumu deníku Washington Post a televize ABC ztrácí republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump na exministryni zahraničí Hillary Clintonovou jen jeden procentní bod.

Z většiny předvolebních průzkumů provedených v minulých týdnech vycházela vítězně Clintonová, přičemž její náskok se pohyboval mezi čtyřmi až dvanácti procentními body. Podle průzkumu provedeného od 25. do 28. října mezi 1781 potenciálními voliči by Clintonová nyní získala 46 procent hlasů a Trump 45 procent.

Průzkum Washington Post-ABC také ukázal, že většinu voličů v rozhodování neovlivní oznámení FBI, že prozkoumá další nově objevené e-maily odeslané ze soukromého účtu Clintonové z doby, kdy byla šéfkou diplomacie.

Trumpovi se naposledy podařilo na Clintonovou výrazně dotáhnout v průběhu srpna. Na začátku září poslal průzkum televize CNN a organizace ORC Trumpa dokonce do vedení, i když jen o dva procentní body. Republikánský kandidát několikrát zdůraznil, že průzkumům veřejného mínění nevěří.

Vítězství Trumpa by zřejmě vyvolalo značnou nejistotu na americkém akciovém trhu. "Wall Street zjevně preferuje vítězství Clintonové," uvedl podle serveru Politico profesor ekonomie na univerzitě Dartmouth College Eric Zitzewitz. "Viděli jste, že když Clintonová vyhrála první debatu a její šance na zvolení stouply, zamířily hned vzhůru také akcie. Pokud by se Trumpovi nějakým způsobem podařilo zvítězit, viděli bychom (na akciovém trhu) výrazný výprodej ve stylu brexitu," dodal.

Studie, na které se Zitzewitz podílel, odhaduje, že hodnota akciového trhu by byla v případě prezidentství Clintonové zhruba o 11 procent vyšší, než kdyby se do Bílého domu dostal Trump. Z historického hlediska přitom akciový trh většinou preferuje republikánský přístup k ekonomickým otázkám, jako jsou daně, regulace podnikání či zahraniční obchod.

Studie se zabývá rovněž vlivem amerických prezidentských voleb na zahraniční finanční trhy. Poukazuje například na růst britských akcií po vítězství Clintonové v první debatě. Upozorňuje rovněž, že měny významných obchodních partnerů Spojených států, jako jsou Kanada, Jižní Korea a Austrálie, mají vzestupný trend, když se zdá, že si Clintonová vede dobře a směřuje k vítězství. "To naznačuje, že finanční trhy očekávají celkově zdravější domácí i zahraniční ekonomiku za prezidentky Clintonové než za prezidenta Trumpa," uvádí studie.

Podle šéfa vzdělávací organizace American College of Financial Services Boba Johnsona se finančním trhům nelíbí ani jeden z kandidátů, ale ve finále dávají přednost Clintonové. Hráči na akciovém trhu by podle odborníků preferovali Clintonovou mimo jiné proto, neboť věří, že lépe znají její postoje a že její prezidentství by nepřineslo žádné radikální změny stávajícího systému.

"Podle mého názoru se předpokládá, že ekonomika si povede mnohem lépe při prezidentství Clintonové," uvedl Sam Stovall z analytické společnosti S&P Global Market Intelligence. "Protože má (Clintonová) méně nepřátelský postoj k našim obchodním partnerům, zejména k Číně a Mexiku, její vláda by se mohla soustředit více na hospodářský růst než na protekcionismus," dodal.

Vítězství Clintonové by podle odborníků pravděpodobně bylo dobrou zprávou například pro podniky působící v oblasti obnovitelných zdrojů energie či firmy vyrábějící spotřební zboží.

Z Trumpova vítězství by zřejmě těžily tradiční energetické podniky či velké farmaceutické firmy. "Uhlí by si mohlo vést dobře, protože by tu byl menší důraz na zákony o čistotě ovzduší," uvedl Stovall.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy