Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce bojovat proti "falzifikaci dějin", tým odborníků se zaměří na srpen 1968

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Tým odborníků při ruské Bezpečnostní radě má nově za úkol čelit pokusům o falzifikaci dějin. Zaměří se mimo jiné na invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

V jakém ohledu mohou být informace o srpnu 1968 falzifikovány, není z článku ruského deníku Kommersant zřejmé.

Historická pravda se podle ruských expertů stala obětí "destruktivních akcí" zahraničních centrál v rámci jejich protiruské politiky. Cizina proti Rusku vede dezinformační kampaň a hybridní válku, při níž využívá "historickou negramotnost" ruské mládeže, soudí členové vědeckého týmu.

Falzifikaci je podle nich vystaveno šest nejdůležitějších etap sovětských a ruských dějin. Figuruje mezi nimi i vztah tehdejšího Sovětského svazu k politickým krizím v NDR, Maďarsku a Československu.

Zvláštní pozornost je podle vědeckého týmu nutné věnovat pádu carského režimu a vítězství bolševické revoluce z roku 1917, jejichž sté výročí připadá na příští rok. Hájit je také podle autorů koncepce třeba národnostní politiku carského Ruska a SSSR, podíl Sovětského svazu na porážce nacistického Německa nebo správnou interpretaci paktu Molotov-Ribbentrop.

Vědecká skupina Bezpečnostní rady doporučila, aby v médiích a v internetu byly odhalovány pokusy o falzifikaci dějin a aby se na této kampani podílely i další postsovětské státy a země "blízkého pohraničí".

Témata:  Rusko historie VIII.68

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy