Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko je velmoc, kterou se nevyplatí ignorovat. I v krizi se ho bojí celý svět, píše deník

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Londýn - Britský novinář a spisovatel David Aaronovitch tvrdí, že i když HDP Ruska činí pouze polovinu toho britského, východní velmoci se obává celý svět. Naopak Britové příliš národní hrdosti nemají.

V článku pro deník The Times autor přiznává, že cílem rychlé modernizace ruského vojenského arzenálu je snaha o to ukázat světu, že Rusko je velmoc, kterou se nevyplatí ignorovat.

Jako příklad uvedl nedávno prezentovanou balistickou raketu Sarmat RS-28, která podle Ruska "dokáže smazat z povrchu zemského území velikosti Texasu nebo Francie." V podstatě ale prý jde o obrovské množství bojových hlavic.

Rusko se jednoduše chová jako supervelmoc, posílá svoji flotilu do Sýrie, zastrašuje sousedy, jeho hackeři pronikají do korespondence amerických politiků, přitom ale jeho HDP činí polovinu toho britského.

Z hlediska ekonomického by si tak jako velmoc měla připadat spíše Británie, ta ale sama o sobě tvrdí, že nemá zdroje pro vpád na Blízký Východ, na vyslání letadlových lodí nebo na výrobu tanků nové generace.

Autor také poukazuje na recesi, která trvá v Rusku celé dva roky, Moskva ale i přesto vydává stále více financí na obranu. Prazident Vladimir Putin totiž vysvětlil svým spoluobčanům, že obnova vojenského průmyslu bude lokomotivou, která potáhne rozvoj nejrůznějších odvětví.

Ruský ekonom Pavel Medveděv tuto myšlenku sice zpochybnil, když uvedl, že investice do výroby tanků neuspokojí potřeby domácího trhu, to ale Rusy příliš nezajímá. Věří zkrátka více Putinovi. 

Témata:  Rusko ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy