Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Doněcká lidová republika chce hnát Ukrajinu před soud

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: censor.net.ua

Kyjev – Samozvaná Doněcká lidová republika se připravuje na to, že bude žalovat Ukrajinu z „válečných zločinů“. Povstalci však zatím neuvedli, na jaký soud mají v plánu se obrátit. Informuje o tom ruská agentura Interfax.

Denis Pušilin, jeden z vůdců separatistické Doněcké lidové republiky, nazývaný také lidovým gubernátorem, tvrdí, že tamní orgány už sbírají materiály, které hodlají použít ve sporu s Ukrajinou.

Povstalci prý hodlají podniknout „právní kroky", které se budou týkat údajných „válečných zločinů". Těch se měli podle prohlášení pro Interfax dopustit vojáci ukrajinské armády.

„Je příliš brzy na to říct, že je válka u konce. Nicméně jsme již začali sbírat materiál pro soudní spory. Na konci každé války nastane okamžik, kdy jsou všechny válečné zločiny zveřejněny a viníci jsou potrestáni," tvrdí Pušilin.

Na otázku, zda na základě materiálů, které shromažďují, může začít nějaký proces, Pušilin prohlásil, že „mají spoustu důvěry v to, že přijde správný čas na pomstu". To, jaký mezinárodní soud by se měl tímto „případem" zabývat, však neuvedl.

Témata:  Ukrajina Doněck Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy