Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo sňatky osob mladších 16 let neuzná

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maas dnes oznámil, že Německo nebude do budoucna uznávat žádná manželství, v nichž je alespoň jeden z manželů mladší 16 let. Kriticky se také vyjádřil o Turecku, které hodlá hlasovat o znovuzavedení trestu smrti.

O změně příslušných zákonů se v Německu vede debata především kvůli vysokému počtu běženců z muslimských zemí. V řadě z nich jsou svatby nezletilých poměrně běžné. V červenci jich podle centrálního registru cizinců v Německu bylo celkem 1475. Ve 361 případech byl alespoň jeden z partnerů mladší 14 let, v dalších 120 mu bylo 14 nebo 15 let.

"Chceme navrhnout, aby uzavřená manželství, v nichž je alespoň jeden z manželů mladší 16 let, nebyla vůbec uznávána. Byla by tedy anulována," uvedl dnes Maas, který chce kabinetu návrh předložit už v příštích týdnech.

U mladistvých ve věku 16 až 18 let si Německo ponechá možnost manželství neuznat. Uzná ho v případě, že tomu budou nahrávat okolnosti. "To může být třeba případ, když už v takovém vztahu jsou děti nebo je žena těhotná," poznamenal ministr spravedlnosti.

"Aktuální vývoj v Turecku, včetně toho, co se stalo v pondělí, tedy zatčení šéfredaktora (opozičního listu Cumhuriyet) sledujeme s velkými obavami," uvedl dále Maas k zatýkání, které se dotklo více než desítky novinářů a členů vedení deníku Cumhuriyet.

"Svoboda tisku je pro nás základní součástí demokracie, ale i právního státu a každý, kdo chce v budoucnu patřit k Evropské unii, musí zaručit svobodu tisku," poznamenal také spolkový ministr spravedlnosti.

"A když se podívám na to, že se v Turecku v současnosti diskutuje o tom, nechat v parlamentu rozhodovat o znovuzavedení trestu smrti, tak to řekla spolková vláda, myslím, dost jasně. Jestli to dojde tak daleko, budou okamžitě ukončeny přístupové rozhovory s Tureckem", nechal se také slyšet.

Témata:  Německo uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy