Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory v USA: Demokratická strana podala žaloby na republikány, mluví o zastrašování voličů

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Demokratická strana podala v v Ohiu, Pensylvánii, Nevadě a Arizoně žaloby na republikány za údajné zastrašování voličů. Vadí jim aktivity skupiny Stop the Steal (Zastavme krádež).

Demokraté chtějí, aby soudy preventivně zakázaly hnutí Stop the Steal, které podporuje Donalda Trumpa, činit nátlak na voliče. Trump opakovaně prohlásil, že prezidentské volby se mohou stát dějištěm podvodů ve prospěch jeho demokratické sokyně Hillary Clintonové. Vyzval proto své příznivce, aby pomohli podvodům zabránit.

V této věci je aktivní právě skupina Stop the Steal, které chce za týden vyslat do volebních místností jako ochránce hlasů. Podle získaných manuálů se budou také ptát voličů na volební machinace, o kterých hovořil Trump.

Žaloby míří na konkrétní státní odbočky Republikánské strany a také na Rogera Stonea, který stojí v čele Stop the Steal. Demokraté tvrdí, že bez zásahu soudu mohou být voliči terčem nátlaku, výhrůžek a možná i násilí ze strany zmíněných hlídek. "Chceme jen zjistit, zda se volby konají čestně a spravedlivě, a pokud tomu tak nebude, tak zajistit důkazy pro zpochybnění hlasování," brání se Stone.

Témata:  volby v USA Donald Trump

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.