Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina si došlápne na politiky, kteří přiznají majetek nad 100 tisíc dolarů

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev – Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko dnes v Kyjevě oznámil, že tamní justice bude prošetřovat politiky a státní úředníky, kteří přiznají majetek v hodnotě vyšší než 100.000 dolarů (2,5 milionu korun). Jde o jeden z kroků v boji proti korupci, která zemi dlouhodobě trápí.

Protikorupčního zákon byl součástí balíku reforem požadovaných Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Ukrajinští státní úředníci a osoby ve vysokých politických funkcí podle něj mělo do 1. listopadu odevzdat majetkové přiznání. Podle médií se zákon týká desítek tisíc osob.

Průměrný měsíční plat je dnes na Ukrajině v přepočtu jen málo přes 5000 korun. I proto veřejně dostupné údaje o milionech dolarů v hotovosti, drahých hodinkách, luxusních autech, špercích a jachtách mnohé Ukrajince šokovaly.

Podle Lucenka je databáze majetkových přiznání jen počátkem rozsáhlého protikorupčního tažení. Majetek vyšší než 100.000 dolarů deklarovala polovina ukrajinských poslanců, jejichž přiznání bude nyní prokuratura prošetřovat, řekl prokurátor. V případě podvodů podle něj nebude váhat s žalobou, která může vést až k patnácti letům vězení.

Stranou neponechá ani dary v hodnotě vyšší než 10.000 dolarů. Prověřování původu jmění se týká i Lucenkovy manželky, která přiznala majetek v hodnotě 280.000 dolarů.

Témata:  Ukrajina korupce

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy