Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí experti vyzvali evropské politiky, aby zastavili brexit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Berlín – Přední němečtí ekonomičtí experti, kteří radí tamní vládě, vyzvali evropské politiky, aby zastavili odchod Velké Británie z Evropské unie. Informuje o tom německá agentura DPA.

O odchodu z EU britští občané rozhodli v referendu 23. července 2016. Poměrně těsně zvítězilo ziskem 51,9 % hlasů stanovisko „odejít" - „Leave". Opačné stanovisko „Remain" - „zůstat" - obdrželo 48,1 % hlasů.

O vystoupení z osmadvacítky musí rozhodnout parlament, poté o něj musí Británie požádat Evropskou unii na základě článku 50 Maastrichtské smlouvy. Ta předpokládá maximálně dvouletou lhůtu pro dojednání podmínek a ukončení členství.

Podle ekonomů je však třeba brexitu zabránit. „Německá rada ekonomických expertů požaduje konstruktivní jednání, aby se zabránilo odchodu, nebo aby se přinejmenším dospělo k dohodě, která minimalizuje poškození na obou stranách," napsalo odborníci ve své výroční zprávě.

Německá rada ekonomických expertů je nezávislý akademický orgán zřízený v roce 1963, který radí německé vládě v oblasti makroekonomické politiky. Kancléřka Angela Merkelová obdržela kopii této zprávy ve středu.

Pode premiérky Theresy Mayové bude článek 50 spuštěn na začátku roku 2017. „Vzhledem k následkům by političtí činitelé neměli předčasně předpokládat, že brexit je hotová věc," radí němečtí ekonomové. I poté, co Británie článek aktivuje, může ještě být odchodu Británie zabráněno, argumentují.

Podporují také evropské vůdce, aby „vytyčili" červené čáry v otázce určitých ústupků, které by mohl Londýn vyžadovat – odkazují tak na snahu Británie zavést imigrační kontroly migrantů z EU. Zároveň varují, že „postoj, který bude příliš shovívavý, by mohl povzbudit ostatní, aby Británii následovali - s nepředvídatelnými důsledky."

Skupina ekonomů také tvrdí, že i když Německo pocítí krátkodobý ekonomický dopad, bude mírný. Země je podle nich v dostatečně silné pozici, aby se s tím vyrovnala.

Témata:  Německo Brexit

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy