Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo na nohou: Naštvaný dav se vydal na "lov migrantů"

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Budyšín – Napětí kvůli uprchlíkům v Německu roste. Skupina asi 50 neonacistů se ve východoněmeckém Budyšíně vydala na „lov migrantů“. Podobné scény město prožilo už před dvěma měsíci. Starosta Budyšína Alexander Ahrens se už v říjnu setkal se členy krajně pravicových skupin a snažil se situaci zklidnit. Jak se ale zdá, ani jeho apel prozatím nezafungoval.

Dva uprchlíci doslova utíkali jako o život před pravicovými extremisty, kteří na ně křičeli nadávky a vyhrožovali jim. Policie byla v době konfrontace v plné síle a připravena k zásahu, ale nezakročila, až dokud uprchlíci před davem, který se shromáždil u parku, nezačali utíkat.

Jeden z žadatelů o azyl byl sražen neonacistou na kole, utrpěl řezná zranění, když ho muž udeřil kamenem. Policie druhého mladíka zachránila a odvezla ho pryč v hlídkovém voze, píše britský server Express.

Město zavedlo noční zákaz vycházení pro nezletilé uprchlíky bez doprovodu v reakci na násilné události z poloviny září, kdy téměř 80 neonacistů honilo 19 žadatelů o azyl tamními ulicemi. Ještě předtím si oba tábory na hlavním náměstí vyměnily slovní urážky.

Tentokrát krajně pravicoví odpůrci uprchlíků vzali na „lov migrantů" auta a motorky. Uprchlíci policii řekli, že skutečně měli strach o život. Stejně jako v předchozím incidentu se situace vyhrotila poté, co si obě skupiny vyměnily urážky.

Tento incident opět upozornil na fakt, že se nejen krajní pravici nelíbí uprchlíci, kteří jsou rozprostřeni v ubytovacích střediscích po celé zemi. Jeden týden po prvním incidentu v Budyšíně, neonacističtí mladíci křičeli „Cizinci, ven!" a zmlátili německého občana (72) s alžírskými kořeny. Předtím jej slovně napadli a pronášeli na jeho účet rasistické nadávky. Pachatelé zatím nebyli dopadeni.

V únoru se u hořícího azylového útulku v Budyšíně sešel jásající dav, který tleskat a křičel: „Dobře, že hoří." Ten stejný víkend se objevilo video, na kterém neonacisté zastrašují dětí uprchlíků.

Německo zaznamenalo v loňském roce více než 1000 útoků na uprchlická zařízení, což představuje pětinásobný nárůst oproti roku 2014.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy