Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov otevřeně: USA budou muset spolupracovat s Ruskem

Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Foto: Wikimedia Commons

Atény - Příští americká vláda bude muset při řešení světových krizí spolupracovat s Ruskem, sama všechno vyřešit nemůže.

Řekl to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zároveň podle agentury AP vyjádřil názor, že mírový proces v Sýrii "sabotovaly" jiné země zapojené do mírových rozhovorů.

Lavrov se tak vyjádřil během návštěvy Řecka, které je členem NATO a Evropské unie, ale které zároveň udržuje těsné vztahy s Ruskem. Ministr svá slova pronesl jen několik dnů před prezidentskými volbami v USA a dva týdny před cestou amerického prezidenta Baracka Obamy do Řecka.

Lavrov prohlásil, že před několika měsíci Obama tvrdil, že je na Spojených státech, aby stanovovaly pravidla. "Možná to bylo arogantní, ale byl alespoň upřímný," podotkl ruský ministr.

"Pokud je to způsob, jak naši američtí partneři uvažují, znamená to, že budeme muset projít bolestivým obdobím zjištění, že nikdo nemůže nic dělat na vlastní pěst," řekl šéf ruské diplomacie.

Lavrov také řekl, že podpora Spojených států syrským povstalcům bojujícím proti prezidentovi Bašáru Asadovi prodlužuje v Sýrii občanskou válku.

"Bohužel v mnoha případech bylo úsilí o politické řešení sabotováno. To není v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Některé strany podporují extremisty, jejichž cílem je odstranění Asadova režimu," řekl. "Kdyby se tyto rezoluce prováděly čestně, situace v Sýrii by se již zlepšila," dodal.

Témata:  USA Rusko Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy