Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belgie znovu v ohrožení? Zbraně a výbušniny mohou být stále v zemi, tvrdí jeden z teroristů

Bruselem otřáslo několik výbuchů (22. 3. 2016)
Bruselem otřáslo několik výbuchů (22. 3. 2016)
Foto: ČTK/Profimedia

Brusel - Zbraně, které patří teroristům stojícím za pařížským a bruselským útokem by mohly být stále ukryty někde v Belgii, uvedla ve středu tamní stanice VRT. Policii to řekl jeden z těch, kteří se na tomto krveprolití podíleli.

Mohamed Abrini, který byl identifikován jako „muž v klobouku" na kamerovém záznamu, který vznikl krátce před teroristickými útoky v Bruselu ze dne 22. března, řekl policii při výslechu na utajeném místě, že zbraně teroristů by stále mohly být někde v Belgii.

Zbraně a výbušniny podle něj byly přesunuty do nějaké garáže, její místo však neupřesnil, píše server Politico. Abrini uvedl, že spolu s dalšími muži spojenými s útoky, odešel z bezpečného domu v Bruselu poté, co je nejmenovaný přítel z vězení řekl, že skupinu zřejmě hledá policie.

Až do útoků podle něj byly zbraně umístěny ve všech bytech, které útočníci používali. Abrini také vypověděl, že „jeden nebo dva dny před útoky" na stanici metra v Bruselu a městské mezinárodní letiště byly přesunuty.

„Khalid Bakraoui [jeden z sebevražedných atentátníků z Bruselu] je přestěhoval. Vím, že je odvezl do garáže, kde byly ukryty i další věci. Ale nevím, kde ta garáž je, ani co je uvnitř," řekl údajně Abrini policii. „Jsou tam asi tři nebo čtyři kalašnikovy, pistole a výbušniny. On [Bakraoui] vzal vše do tašky. Nevím, kam to odvezl," dodal.

Belgické orgány v červnu prohledaly v oblasti Bruselu více než 150 garáží, ale žádné zbraně nenašly. Paul Van Tigchelt, vedoucí belgické koordinační jednotky pro analýzu hrozeb, řekl VRT, že „nelze vyloučit", že někde venku stále ještě existují ukryté zbraně. „Je pravda, že existují zbraně a výbušniny, které po útocích března nebyly nalezeny. Hledali jsme je ze všech sil, dělali jsme, co jsme mohli," dodal Van Tigchelt.

Témata:  Belgie terorismus teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy