Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama vyzývá voliče: Volte Clintonovu, v sázce je budoucnost USA i světa

Barack Obama
Barack Obama
Foto: unmultimedia.org

Washington - Americký prezident Barack Obama na mítinku v Severní Karolíně vyzval voliče Demokratické strany, aby bez ohledu na etnický původ podpořili Hillary Clintonovou. Podle agentury AP bývalou ministryni zahraničí ani v případě volebního vítězství nečekají klidné dny.

Obama označil republikána Donalda Trumpa za hrozbu těžce vydobytých občanských práv. "Já na hlasovacím lístku nejsem, ale řeknu vám, co na nich je - je tam spravedlnost, slušnost, férovost, pokrok a naše demokracie," řekl. "Osud této země leží na vašich bedrech," dodal.

Miliardář jakoukoli kritiku odmítl. "Jádrem věci je, že nikdo nechce na další čtyři roky Obamu," řekl Trump voličům na Floridě. V minulosti opakovaně prohlašoval, že Clintonová by v Obamově politice pokračovala. V projevu zaútočil i na svou sokyni, která je podle něj v posledních týdnech nepříčetná.

Někteří vysoce postavení republikáni podle AP budou usilovat o zpochybnění mandátu Clintonové, poslanci v Kongresu budou blokovat jejího kandidáta na uvolněné místo v Nejvyšším soudu, budou vyšetřovat její kauzy a nezastaví se prý ani před impeachmentem, tedy ústavní žalobou.

Republikáni se i po volbách hodlají zaměřit na vyšetřování kauzy se služebními e-maily Clintonové odesílanými ze soukromého serveru, na smrt Američanů v libyjském Benghází či na fungování nadace Clintonových. V Kongresu se republikánští poslanci nehodlají pustit do spolupráce s Clintonovou na tvorbě zákonů, protože bývalou ministryni zahraničí považují za nedůvěryhodnou.

Témata:  Barack Obama Hillary Clintonová Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy