Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny po ovobození města Fázlija od IS? Muži vzali holičství útokem, cigarety, západní móda

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Fázlija (Irák) - Po osvobození města Fázlija, které po dva roky ovládal Islámský stát, rychle přišly změny. Patrné je to například v jednom z mísních holičství. Reporáž z oblasti přinesla americká CNN.

Skupinka chlapců nahlíží přes rozbité okno do malého holičství. Před očima se jim odehrává nevídaná věc: muž si nechává oholit plnovous. Někteří z nejmladších hochů jsou z toho dočista paf. Dokonce i muž s holicím strojkem, Ahmad abú Usáma, říká, že úplně vyšel ze cviku.

Fázlija leží asi 20 kilometrů severně od Mosulu a necelých pět kilometrů od nejbližších pozic IS. Jeho bojovníci z Fázlije uprchli před několika dny, když se k městu začali blížit kurdští pešmergové.

Ahmad od té doby svůj strojek téměř neodložil. Dát se ostříhat a oholit přišlo více než 200 mužů a chlapců. "Jsme strašně šťastní, že ta noční můra skončila. V posledních dnech slavíme," řekl CNN.

Mnoho mužů si dává ostříhat vlasy na důkaz radosti. Když město ovládali islamisté, mohl špatný střih znamenat měsíc vězení. Od doby, co IS odešel, zaznamenal Ahmad celou škálu požadavků na moderní účesy, které byly v minulých dvou letech zakázané. Nad holičstvím visí cedule znázorňující chlapce a mladého muže, kteří jsou pečlivě stříhaní a usmívají se. Členové IS jejich tváře přelepili s tím, že účesy jsou "neislámské". Dnes je páska pryč.

O několik obchodů dále je podnik čerstvě zásobený cigaretami - a obchody zde pěkně šlapou. Kouření bylo za IS zločinem a pro pěstitele oliv Mahmúda Abbáse je teď symbolem svobody.

Jeden mladík se široce usmívá, když hrdě ukazuje svůj oděv - triko Reebok, džíny a kožené sandály. "Kdybych měl tohle na sobě ještě před týdnem, vzali by mě do Mosulu a zbili by mne nebo mi dali pokutu," říká.

O kus dál stojí před svým domem Garbíja Abbásová. V posledních dvou letech by mohla být jen za toto pokutována. Pokud bydliště opustila, musela mít celou tvář zahalenou.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy