Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikálové IS vyhodili do vzduchu několik vládních budov

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Ramádí - Radikálové z hnutí Islámský stát vyhodili do vzduchu několik vládních budov v západoirácké provincii Anbár. Informovala o tom irácká televize as-Sumaríja. Zprávy o počtu mrtvých či zraněných zatím nejsou k dispozici.

Podle televize se terčem útoků staly vládní budovy ve městě Ana. Informace o případných obětech a zraněných zatím ale nejsou dispozici.

Iráčtí analytici jsou přesvědčeni, že aktivita islamistů v provincii Anbár je spjata se záměrem odpoutat pozornost od severoiráckého města Mosul. Tam nyní vládní síly pokračují v ofenzívě s cílem osvobodit město od islamistů. 

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Spojené státy odhadují, že Mosul, ve kterém žije 1,5 milionu obyvatel, bude bránit 3000 až 5000 bojovníků Islámského státu.

Iráčtí vojáci při útoku využívají dělostřelectvo, tanky a kulomety. Islamisté reagují protiraketovými střelami a další palbou. I přes tvrdé boje se ale iráckým jednotkám podle iráckých vládních zdrojů podařilo dostat se přímo do města, ze kterého je radikálové vyhnali v roce 2014.

Z budov v nedaleké vesnici Bazvájá stoupal dým, islamisté se prý snaží pálit pneumatiky, aby irácké armádě znemožnili vidět ze vzduchu na město.

Témata:  Islámský stát Irák terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy