Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz holení vousů a nemuslimské ženy jako konkubíny? IS má nové radikální změny

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul - Muži v područí islámského státu by si neměli holit vousy a musejí poslouchat nařízení staršího klerika ohledně jejich sexuálního života se zajatkyněmi. Vyplývá to z dokumentů, odkrytých americkými spojeneckými silami v severních iráckých městech osvobozených od ISIS během ofenzívy v Mosulu.

Podle Fox News, nalezené příručky definují vousy jako „chlupy, které rostou na tvé tváři a lících," a považují jejich nošení za „nutné." Jejich holení je zakázané.

Další instrukce se týkají zajatých žen a dívek. Jedna z příruček ve formě otázek a odpovědí opravňuje k používání ne-muslimských žen jako konkubín. Pokud se však jedná o dvě sestry, teroristé si je mohou ponechat jako konkubíny, ale souložit mohou pouze s jednou z nich. Nicméně, ženy mohou spát pouze s jedním mužem.

Ačkoliv tyto dokumenty obsahují lesklé fotografie s logem Islámského státu, agentura Reuters, která tyto dokumenty uveřejnila v úterý, nedokáže nezávisle rozhodnout, zda skutečně pocházejí od ISIS. Podle iráckých vojáků jsou ale pravé.

Podle Fox News se dokumenty též zdají potvrzovat skutečnost, že teroristická síť se snaží o kompletní zákaz takřka všech vnějších médií. Lidé na území ISIS jsou iniciováni, aby zničili své satelitní antény, protože „satelitní programy ukazují příběhy milování, nahých žen a nevhodné mluvy."

Islámský stát vyklízí pozice

Postup iráckých speciálních sil ve východních oblastech Mosulu byl ve středu zastaven, aby bylo vyčištěno okolí od zbývajících ISIS bojovníků. V nejvýchodnější části Mosulu, okrese Gogjali, tak mohou být zahlédnuty speciální síly, jak jdou od domu k domu, zatímco další vojáci hledají známky výbušnin a nastražených pastí, ponechaných na cestě džihádisty vyhnaných den předtím.

Z důvodů bezpečnosti byl v osvobozených oblastech vyhlášen zákaz vycházení. Brigádní generál Haider Gadhil uvedl, že není naplánován žádný další postup z důvodů vysoké vláhy a mraků, které zastírají výhled letounům a dronům –klíčovým komponentům operací prováděných v rámci letecké kampaně vedené Spojenými státy.

Témata:  Islámský stát Irák sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy