Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál kolem jihokorejské prezidentky graduje, policie zatýká její poradce

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - V Jižní Koreji byl vydán zatykač na Čche Son-sil, dlouholetou přítelkyni prezidentky Pak Kun-hje. V poutech už skončil další její poradce An Čong-pon.

Poradci čelí podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutili jihokorejské konglomerace, aby darovaly finanční prostředky neziskovým nadacím, které spravovali.

Ve středu prezidentka provedla změny ve vládě, když odvolala dosavadního předsedu vlády a ministra financí a jmenovala jejich nástupce. Novým premiérem se stal Kim Pjong-čun, který v minulosti zastával vysoké postavení v prezidentské kanceláři a býval také ministrem školství.

Role šéfa vlády je ale v Jižní Koreji spíše administrativní. Novým ministrem financí a také místopředsedou vlády se stal Im Čong-jong.

Čche Son-sil podle jihokorejských zdrojů zasahovala do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Popularita prezidentky se kvůli skandálu propadla na rekordní minima, část opozice ji vyzvala k rezignaci.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy