Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svobodu politickým vězňům! Rusko bez Putina! Stovky nacionalistů pochodovaly Moskvou, zasahovala policie

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Dnešního Ruského pochodu, který úřady vykázaly na okraj Moskvy, se zúčastnila asi tisícovka nacionalistů. Kromě tradičních hesel "Rusové vpřed!" a "Sláva Rusku!" znělo také "Svobodu politickým vězňům!", "Rusko bez Putina!" či "Rusko je Evropa!".

Organizátoři čekali desetinásobek, policie odhadla počet účastníků na 350. Rusko dnes slaví Den národní jednoty, kterým prezident Vladimir Putin nahradil někdejší oslavy bolševické revoluce z roku 1917.

Nacionalisté se domáhali osvobození svého vůdce Dmitrije Ďomuškina, stíhaného kvůli extremismu. Policisté hned na začátku pochodu podle účastníků zabavili půlku transparentů, na kterých byly zakázané extremistické výzvy ke svržení diktatury, k odvolání prezidenta či k "desovětizaci" země.

Pochody se konaly i v dalších městech, v Tule však podle očitých svědků "bylo více policistů než účastníků". V Novosibirsku sice byly pochody dva, ale na "tradiční akci" dorazilo 130 lidí a na "alternativní" ještě méně.

V minulých letech dostávali cizinci "neslovanského zjevu" rady, aby v Moskvě raději nevycházeli na ulice. Před lety násilníci v jedné ze stanic moskevského metra právě 4. listopadu zmlátili muže (58) se švýcarským občanstvím tak brutálně, že zraněním podlehl.

Témata:  Rusko extremismus Vladimír Putin

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy