Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu zmizelo téměř šest tisíc nezletilých migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Podle spolkového ministerstva vnitra loni v Německu beze stopy zmizelo 5835 nezletilých migrantů. Řada z nich se po příchodu do země snažila rychle zmizet z dosahu úřadů a najít si práci načerno, aby mohli zaplatit svým převáděčům.

Z loni nahlášených 8006 pohřešovaných nezletilých běženců se údajně podařilo 2171 osob najít. "Pohřešovaní nezletilci bez doprovodu pocházejí hlavně z Afghánistánu, Sýrie, Eritreje, Maroka a Alžírska," stojí v dokumentu ministerstva vnitra. Mezi zmizelými je i 555 dětí, což v Německu odpovídá kategorii osob mladších 14 let.

Úřady se obávají, že mnoho nezletilých se stává oběťmi trestné činnosti, například dívky mohou skončit jako prostitutky. Spolková vláda "nebere vážně riziko nucené prostituce a vykořisťování" nezletilých uprchlíků, reagovala na zprávu ministerstva poslankyně za opoziční stranu Zelených Luise Amtsbergová.

Na počátku února spolkové ministerstvo pro rodinu, seniory, ženy a mládež uvedlo, že nemá k dispozici žádné důkazy naznačující, že by tisíce nezletilých běženců bez doprovodu v Německu skutečně beze stopy zmizely. Upozornilo na nedokonalost registračního procesu, kdy často docházelo k několikanásobnému zanesení osob do evidence v různých spolkových zemích.

Témata:  Německo uprchlíci děti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy