Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při šestém výročí tragédie u Smolensku se Kaczyński opřel do Tuska. Může za to on, prohlásil

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Varšava - Jaroslaw Kaczyński, šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a dvojče zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyńského, prohlásil, že odpovědnost za havárii letounu u ruského Smolensku 10. dubna 2010 nese tehdejší vláda Donalda Tuska.

Polský vládní letoun s 96 osobami na palubě před šesti lety přepravoval prezidentský pár a další členy polské elity do Smolensku. Polská delegace měla v nedaleké Katyni uctít památku tisíců zajatých polských důstojníků, které za druhé světové války postřílela sovětská tajná policie jako potenciální odpůrce nastolení komunistických pořádků v Polsku.

Podle Kaczyńského byl za tragédii někdo zodpovědný, a to přinejmenším z morálního hlediska, ať už byly příčiny nehody jakékoli. "Odpovědnost nese bývalá vláda. Nikoli vláda paní (Ewy) Kopaczové, ale samozřejmě vláda Donalda Tuska," řekl Jaroslaw Kaczyński v neděli večer na vzpomínkové akci.

Ze strany PiS se v poslední době začaly znovu ozývat hlasy, které tvrdí, že za pádem letadla byl ruský terorismus a nikoliv lidská chyba a špatné počasí, jak tvrdí závěry oficiálního vyšetřování. Kreml taková slova odmítá jako nepodložená.

Témata:  Polsko Jaroslaw Kaczyński Donald Tusk

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy