Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britští poslanci vyzvali k ukončení tvrdé kritiky soudců kvůli brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britští poslanci dnes vyzvali k ukončení tvrdé kritiky soudců, kteří ve čtvrtek rozhodli, že spuštění procesu k odchodu Británie z Evropské unie (brexitu) musí ještě odsouhlasit parlament.

Útoky některých politiků a novin na soudce podle nich ohrožují nezávislost justice, jeden vládní poslanec je dokonce přirovnal k fašistickým projevům. Advokátní komora vyzvala ministryni spravedlnosti, aby podobné útoky na justici veřejně odsoudila.

Rozhodnutí soudu, které může zmařit záměr britské premiérky Theresy Mayové zahájit vyjednávání brexitu s evropskými partnery od března 2017 a celý proces zbrzdit či dokonce ohrozit, vyvolalo rozhořčení některých politiků a britských novin.

Například člen vlády Sajid Javid označil soudní výrok za "nepřijatelný" pokus zmařit vůli Britů, kteří se v březnovém referendu jasně vyjádřili pro odchod země z unie. Bulvární deník Daily Mail označil trojici soudců za "nepřátele lidu".

Někteří konzervativní zákonodárci se nyní snaží podobnou kritiku zastavit. "Útoky zavánějí fašistickým státem," řekl dnes v listu The Times poslanec a bývalý generální prokurátor Dominic Grieve. Podobná kritika soudců podle něj znamená buď naprosté nepochopení ústavy země, nebo úmyslnou snahu ústavu zničit.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy