Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump a Clintonová cestují po USA a shánějí voliče

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Kampaň před prezidentskými volbami ve Spojených státech vstoupila do samého vrcholu, demokratka Hillary Clintonová a její republikánský sok Donald Trump i dnes křižují napříč USA.

Na pomoc Clintonové, kterou aktuální průzkumy veřejného mínění favorizují, přispěchali i její manžel a někdejší prezident Bill Clinton či dcera Chelsea, v kampani ji podporuje i její někdejší rival ze stranických primárek Bernie Sanders.

Trump dnes podle svého programu navštíví Floridu, Severní Karolínu, Nevadu a Colorado, v neděli pak zamíří do Iowy, Wisconsinu a Pensylvánie, což jsou všechno státy, které podle předvolebních průzkumů ukazují na vyrovnané souboje. Tyto státy tak budou patřit k těm klíčovým, neboť o budoucím prezidentovi se rozhodne právě zde. Burcovat voliče Trumpovi pomáhá i jeho kandidát na viceprezidenta Mike Pence, který se o víkendu zastaví v Michiganu, Virginii, Floridě či v New Hampshire.

Nabitý program má i Clintonová, která se stejně jako její republikánský rival zaměřila na zatím nerozhodnuté státy. Dnes vystoupí na mítinku na Floridě, ale také v Pensylvánii, kde ji na pódiu podpoří zpěvačka Kate Perryová a zpěvák Stevie Wonder. Za Clintonovou se dnes postaví i zpěvák Jon Bon Jovi, který se zúčastní floridského předvolebního shromáždění Tima Kainea, demokratického kandidáta na viceprezidenta.

Clintonová se může opřít o podporu administrativy dosluhujícího demokratického prezidenta Baracka Obamy, který již v posledních dnech v rámci kampaně veřejně vystoupil. Viceprezident Joe Biden dnes promluví v Pensylvánii, Sanders v Iowě a Coloradu a Bill Clinton stejně jako Chelsea Clintonová v Severní Karolíně.

Kampaně obou táborů v samotném závěru nadále pokračují ve vzájemném očerňování a kritice. Clintonová i Trump jsou v tomto směru velmi aktivní především na internetu, kde sčítají a připomínají přešlapy protistrany.

Americká média nadále informují a rozebírají aféry kandidátů a různá obvinění proti nim. Agentura AP dnes informovala o tom, že Trumpova nynější žena Melania, původem Slovinka, v USA pracovala v 90. letech ještě před získáním příslušného povolení, tedy jen na turistické vízum.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová volby v USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.