Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vstup balkánských zemí do EU je podle Sobotky důležitý

EU
EU
Foto: Pixabay

Riga - Jednání o vstupu balkánských zemí do Evropské unie nesmí ustrnout a musí zůstat prioritou unie. Po schůzce se srbským premiérem Aleksandarem Vučičem v Rize to řekl český předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Zapojení Srbska, Makedonie či Černé Hory do EU je významné pro stabilitu Evropy, uvedl Sobotka.

Unie pode Sobotky nesmí zapomenout, že zemím dala evropskou perspektivu. "Oni se na vstup do EU připravují. Pokud máme uvažovat o nějaké trvalé stabilizaci západního Balkánu, tak abychom byli připraveni lépe na různé nerovnováhy a krize, tak je důležité, že jsou tu země západního Balkánu, které by měly být přijaty do EU," řekl.

Sobotka u příležitosti víkendového summitu zemí východní a střední Evropy s Čínou ve formátu 16+1 v Rize jednal vedle srbského předsedy vlády i s premiéry Chorvatska a Makedonie. Hovořil s nimi i o řešení migrační krize. "Všechny tři země ocenily aktivitu a pomoc ČR," řekl Sobotka.

Do Srbska a Makedonie odjelo na konci října z Prahy 55 policistů. Kolegům v obou balkánských zemí pomáhají s migrační krizí. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého zkušenosti z podobných misí pomáhají české policii připravit se na bezpečnostní hrozby, kterým Evropa v současnosti čelí.

Témata:  EU Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy