Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo v ohrožení? V armádě bylo odhaleno 20 islamistů, další lidé jsou prošetřováni

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín – Německo plánuje posílit bezpečnost v zemi. Chce proto, aby všichni vojenští rekruti od července 2017 procházeli bezpečnostní prověrkou. Země tak reaguje na zprávy tamní vojenské kontrarozvědky (MAD), která mezi příslušníky ozbrojených sil identifikovala 20 islamistů. Uvedl to server The Telegraph s odvoláním na mediální skupinu Funke.

Mluvčí agentuře potvrdil, že rozvědka odhalila dvacítku islamistů, dalšími 60 potenciálními islamisty se teď zabývají vyšetřovatelé. Tito "špioni" údajně doufají, že v armádě získají nejen výcvik se zbraněmi, ale i taktické znalosti, které využijí při plánování útoků.

Pro vstup do německé armády v tuto chvíli stačí stačí předložit čistý trestní rejstřík a formálně souhlasit s německou ústavou. Nově by se tato pravidla měla výrazně zpřísnit.

Navrhovanou legislativou se v nejbližších týdnech bude zabývá německý parlament. Podle předlohy by měli být vyšetřováni všichni rekruti. Jde o další krok ve snaze zabránit bojovníkům Islámského státu infiltrovat se do armády a získat trénink se zbraní, uvedla skupina Funke Mediengruppe.

Náborové kanceláře prý už dostaly blíže neupřesněný počet dotazů od lidí, kteří chtěli vstoupit do armády pouze na několik měsíců a kteří vyjádřili velký zájem o intenzivní výcvik se zbraní a výcviková zařízení, uvedl mluvčí MAD.

Tajné služby jsou znepokojeny už od července 2014, tedy od doby, kdy Islámský stát během svého internetového vysílání vyzval ty, kteří mají vojenský výcvik, aby se připojili do jeho řad. Ostatní vyzval, aby se učili střílet a zacházet se zbraněmi.

Německé bezpečnostní služby jsou ve stupni vysoké pohotovosti po dvou islámských militantních útocích letos v létě.

„V současné době existují náznaky, že se islamisté snaží získat krátkodobé angažmá v rámci německých ozbrojených sil. Důvodem je přijetí k výcviku," píše se v návrhu zákona, ze kterého cituje agentura DPA. Získaný výcvik by prý islámští radikálové mohli využít při útocích v Německu i v zahraničí.

Témata:  Německo Německá armáda Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy