Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bez Ruska nebude stabilní Evropa, pustil se Klaus do Západu

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Někdejší český prezident a ekonom Václav Klaus na svých stránkách zveřejnil příspěvek, který napsal do knihy „Jubilee International Union of Economists Publication“. V něm se zabývá otázkou Ruska na politické a ekonomické mapě. Země je podle něj neustále neférově spojována se Sovětským svazem, za což Klaus Západ ostře kritizuje.

Rusko podle něj zůstává těsně spojeno s komplikovanými dějinami 20. století – a to ať už jde o významnou roli Ruska, nebo „reziduální dědictví komunismu". „Ten je tam v různých podobách a převlecích stále přítomen. Na druhou stranu rezolutně odmítám – a často se nezdráhám i explicitně kritizovat – zjednodušenou, zavádějící, záměrně nepřátelskou, ale v současnosti všudypřítomnou desinterpretaci Ruska na Západě (a nepřetržité neférové spojování a zaměňování Ruska a Sovětského svazu, Putina a Brežněva). Tento přístup paradoxně odhaluje více o Západu a jeho předsudcích než současném Rusku samotném," tvrdí někdejší český prezident.

Rusko si podle něj musí být vědomo, jak se Sovětský svaz v průběhu minulého století choval a jaké útrapy některým zemím přinesl. Moskva to prý nesmí zamlčovat. „Rusové se však sami, a to oprávněně, považují za největší oběť komunismu. Nicméně, pokračující snahy Západu – motivované ohledem na své vlastní zájmy a záměry – zveličovat paralely mezi bývalým Sovětským svazem a současným Ruskem, jsou chybné a kontraproduktivní. Západ se chová způsobem, jako kdyby si nepřál, aby se Rusko od své sovětské minulosti oddělilo. Tím spíše je pro Rusko důležité uspět v dokončení procesu objektivního hodnocení své minulosti. Rusko musí svým dneškem ukázat, že pro něj sovětská éra byla pouhou anomálií," myslí si ekonom.

Nejde prý o to, aby Rusko zapomnělo na svou minulost a aby ji vymazalo. „Minulost se stala, nelze ji odestát, její oběti jsou stále kolem nás. Nicméně, je třeba se primárně dívat dopředu, nikoli nazpátek. Ve svých politických projevech jsem po pádu komunismu opakovaně užíval následující analogii: 'zpětné zrcátko v autě je naprosto nezbytné, nesmí však být tak velké, aby zakrývalo celé přední sklo'," píše Klaus.

Je prý v zájmu Ruska i všech ostatních přát zemi dobrou, mírovou a prosperující budoucnost. To podle Klause záleží hlavně na Rusech samotných, na jejich politické vyzrálosti i na víře v plnohodnotnou demokracii. „Zbytek světa by se neměl snažit pozitivnímu vývoji Ruska bránit. Návrat ke studené válce je zaručenou cestou, jak ho znemožnit. Když se díváme na mapu světa, musíme dojít k závěru, že Rusko náleží k základním pilířům jakéhokoli stabilního politického a ekonomického uspořádání ve světě. Geopoliticky Rusko patří do Evropy a historie ukázala, že bez Ruska je dlouhodobá stabilita Evropy nemožná," myslí si exprezident.

I proto je prý úkolem přivést Rusko do evropské politiky ne jako nepřítele, ale jako partnera. „Konfrontace Západu s Ruskem není pro nás, Středoevropany, žádnou pozitivní věcí, ale naopak - hrozbou. Podkopává naši budoucnost, která je už tak více než dost zpochybněna bezohlednými unifikačními a centralizačními procesy v Evropě a atakem Evropské unie na národní státy na straně jedné a současnou migrační vlnou, rovněž organizovanou, nikoliv pouze umožněnou, evropskými elitami, na straně druhé," dodává Klaus.

Témata:  Václav Klaus Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy