Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína má novou mocnou zbraň, varuje expert

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Minulé úterý čínské letectvo poprvé ukázalo veřejnosti svou novou těžko zachytitelnou, nebo-li stealth stíhačku J-20, uvádí Justin Bronk, specialista na bojové letectvo a technologie působící ve vědeckém programu Royal United Services Institute v Londýně. V komentáři pro server CNN konstatuje, že letoun je po mnoho let předmětem vzrušených debat mezi odborníky, jelikož snímky několika předprodukčních prototypů již dříve unikly na čínské vojenské blogy.

Hlavní otázky podle experta nyní zní, jak velké ohrožení pro americkou dominanci na nebi v asijsko-tichomořském regionu J-20 představuje a jak velký posun čínských vojenských schopností stroj odráží.

Mají se USA bát?

"Co do přímého srovnání se stealth stíhači amerického letectva - F-22 Raptor a F-35 Joint Strike Fighter - je J-20 nepopiratelně méně stealth," deklaruje odborník. Poukazuje, že přední pohyblivé kachní plochy, slabě stíněné motory a postranní vertikální stabilizátory značně limitují míru, do níž lze omezit radarový průřez, který určuje zachytitelnost letounu.      

Ve srovnání se Spojenými státy má Čína také mnohem menší know-how v oblasti radarové paprsky pohlcujících plášťů, připomíná Bronk. Za nejdůležitější však považuje to, že je extrémně nepravděpodobné, že J-20 disponuje systémy, které by se jakkoliv blížily těm instalovaným na F-22 a F-35.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

Tyto technologie jsou klíčové, protože nejen skutečnost, že oba americké stroje jsou obtížně zachytitelné radarem, z nich činí tak smrtící zbraň, vysvětluje odborník. Zdůrazňuje také jejich bezkonkurenční schopnost pomocí propojených senzorů poskytovat pilotům přehled o okolní situaci.

"Avšak navzdory skutečnosti, že J-20 se téměř jistě nemůže měřit se schopností stealth stíhaček americké produkce vyhnout se radaru či poskytovat přehled o situaci, má nad nimi několik výhod," varuje Bronk.    

Za první označuje odborník větší velikost čínského stroje, která mu umožňuje nést mnohem více vnitřního paliva, z čehož vyplývá větší dosah a menší závislost na zranitelných vzdušných tankerech v rozsáhlém asijsko-tichomořském regionu. J-20 má také větší pumovnici než F-22 i F-35, tudíž oproti americkým letounům bude schopen nést větší střely s delším dosahem či početnější standardní munici typu vzduch-vzduch a vzduch-země.    

V neposlední řadě bude J-20 téměř s jistotou vyráběn v mnohem větších sériích než F-22 a potenciálně i než F-35, jestliže čínské výdaje na obranu budou pokračovat po současné trajektorii ve srovnání se Spojenými státy a jejich spojenci, podotýká expert.

Jakou výhodu Čína získává?

J-20 dá v zásadě čínskému letectvu obtížně detekovatelný útočný a bombardovací letoun s dlouhým doletem, který může ohrožovat letecké základny, letadlové lodě, systémy vzdušného varování a kontroly či tankovací letouny, na něž Spojené státy a jejich spojenci spoléhají při realizaci své vzdušné nadvlády v rozsáhlých oblastech asijsko-tichomořské oblasti, konstatuje Bronk.

"Ačkoliv ho není těžké detekovat jako F-35 a zcela jistě F-22, bude i tak smrtící a vyhýbavou zbraní skrytou ve stopě masy konvenčních letounů či střel v jakémkoliv scénáři mimořádné operace," varuje vědec.

Až se J-20 dostane do plné produkce a služby, bude představovat výrazně větší a zásadně odlišnou hrozbu ve srovnání se stroji odvozenými od ruských typů Su-30/35 Flanker, které momentálně tvoří hlavní bojovou sílu čínského letectva, podotýká odborník. Dodává, že pro Spojené státy nový čínský letoun znamená vážné ohrožení některých operačních scénářů, například pro možnou konfrontaci nad Tchaj-wanem či sporným souostrovím Senkaku.

Pro méně silné armády v regionu, například japonskou, jihokorejskou či tchajwanskou, pak J-20 znamená změnu, která značí zvrat na horizontu vojenských kapacit jejich největšího vojenského ohrožen v podobě čínského letectva, uzavírá expert.      

Témata:  Čína U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy