Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

McDonald's žaluje Florencii, kvůli katedrále chce stamiliony

Hranolky od McDonaĺd´s, ilustrační fotografie
Hranolky od McDonaĺd´s, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Florencie (Itálie) - McDonald's žaluje Florencii o 17,8 milionu eur (zhruba 480 milionů korun). Důvodem je podle americké firmy skutečnost, že italské město zamítlo otevření fastfoodu na náměstí před florentskou katedrálou.

"McDonald´s má právo podat žádost, protože to umožňuje zákon, ale my máme zas právo říci ne," vysvětlil červnové rozhodnutí města jeho starosta Dario Nardella.

Radnice podle něj nemá předsudky vůči této americké firmě, která má již provozovny v jiných částech Florencie. Na historickém náměstí, které je zapsané v UNESCO, ho ale památkáři nechtějí.

Společnost McDonald´s podání žaloby ke správnímu soudu agentuře AFP potvrdila, věc však odmítla komentovat. Podle italského tisku se firma zřejmě cítí poškozena proto, že již slíbila udělat větší změny ve svém obchodním modelu tak, aby vyhověla novým pravidlům.

Problémy s otevřením provozovny na historických místech má McDonald´s i v Římě. Minulý měsíc se v italském tisku objevila informace, že skupina obyvatel italské metropole i někteří kardinálové se snaží zabránit otevření restaurace McDonald´́s v blízkosti Svatopetrského náměstí.

Témata:  McDonald's Itálie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy