Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V New Yorku se kvůli volbám rozjely bezpečnostní manévry

New York City
New York City
Foto: NY Times

Washington - V několika státech na východě USA dnes po poledni začaly prezidentské volby. Poslední průzkumy mírně favorizují demokratku Hillary Clintonovou, ale ani její republikánský rival Donald Trump není podle anket bez šancí. Američané hlasují také v řadě referend.

Podle poslední sondáže zpravodajské stanice CNN vede bývalá ministryně zahraničí se 46 procenty a newyorský podnikatel za ní zaostává o čtyři procentní body. Nejnovější průzkum serveru FiveThirtyEight dává Clintonové 70,9procentní šanci na vítězství.

Město New York, kde oba kandidáti čekají na výsledky, zažívá největší bezpečnostní manévry v historii prezidentských voleb. Na bezpečnost v ulicích dohlíží přes 5000 policistů.

"Dnes vracíme Americe její velikost," napsal Trump krátce po zahájení voleb velkým písmem na svém twitteru. Volební dění sleduje v hotelu, zatímco Clintonová ve 2,4 kilometru vzdáleném kongresovém centru.

V Richmondu ve Virginii odvolil například již kandidát Clintonové na viceprezidenta Tim Kaine, uvedla CNN.

Vedle obsazení prezidentského úřadu dnes Američané rozhodují také o novém složení Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu či o 12 guvernérech. Uskuteční se také různé lokální volby a referenda.

V Arkansasu budou voliči rozhodovat o lékařském využívání marihuany. V případě souhlasu by šlo o první stát na konzervativním jihu USA, který by užívání konopí v medicíně povolil. Loni podobný návrh neprošel těsnou většinou 30.000 z 1,3 milionu odevzdaných hlasů.

V Kalifornii, tradiční baště demokratů, se budou moci voliči vyslovit dokonce k sedmnácti otázkám. Je mezi nimi například návrh legalizovat užívání marihuany nebo uložit hercům prosperujícího pornoprůmyslu, aby ve filmech povinně používali kondomy. Hlasovat rovněž voliči budou o zrušení trestu smrti. Voliči v Nebrasce budou naopak rozhodovat o jeho návratu do trestního zákoníku, v Oklahomě o jeho zachování v trestním kodexu.

O legalizaci marihuany pro osoby starší 21 let budou rozhodovat voliči v Massachusetts. Užívání konopí pro lékařské účely se dostalo do referenda v Montaně a Severní Karolíně, v Nevadě se bude stejně jako v Kalifornii hlasovat o legalizaci marihuany k "rekreačním" účelům.

V hlavním městě budou hlasující rozhodovat o tom, zda se Washington stane 51. státem USA. Dosud má metropole historický status federálního distriktu Columbia. Návrh bude nejspíš v referendu schválen. Kongresem, který se k němu musí vyslovit, ale pravděpodobně pro odpor republikánů neprojde.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová volby v USA New York

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy