Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump porazil Clintonovou na celé čáře, slaví Wilders, Farage i Le Penová

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

New York/Moskva - Republikánský kandidát Donald Trump byl podle propočtů agentury AP zvolen 45. prezidentem Spojených států. Jeho demokratická soupeřka Hillary Clintonová v telefonátu s ním uznala porážku.

Trump již v projevu ke svým příznivcům pochválil Clintonovou za kampaň a vyzval k jednotě republikánů a demokratů. Zavázal se, že bude prezidentem všech.

Podle AP si Trump už zajistil podporu nejméně 270 volitelů nezbytných pro nástup do prezidentského úřadu. Jeho vítězství uzavírá osmiletou éru demokratů v Bílém domě a je těžkou porážkou Clintonové, která v prezidentské kampani neuspěla již v roce 2008. Clintonová svým příznivcům poslala na twitteru děkovný vzkaz: "Ať se stane cokoli, děkuji vám za vše".

První komentář listu The New York Times, který otevřeně stál za Clintonovou, se utápí v zoufalství. "Povýšení nezodpovědného a nevzdělaného muže, jemuž radí špatní lidé, na vůdce národa je velmi špatná zpráva. Je zvlášť špatná vzhledem ke křehkému stavu světa," konstatoval list.

"Gratuluji novému prezidentovi Spojených států Donaldovi Trumpovi a svobodnému americkému lidu," uvedla na twitteru předsedkyně francouzské Národní fronty (FN) Marine Le Penová. "Američani si vzali svou zemi zpět," uvedl předseda nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders. "Zdá se, že rok 2016 bude rokem dvou velkých politických revolucí," reagoval na americké prezidentské volby bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage.

S nadějemi přivítala dosavadní bilanci amerických prezidentských voleb Moskva. Podle ruských politiků vycházela ruská diplomacie vždy lépe s republikány než s demokraty. Podle šéfa zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova se po volbách "otevírá nové okno možností". Senátor Vadim Ťulpanov novinářům řekl, že americký lid "už má dost mimořádné agresivity Bílého domu".

Témata:  volby v USA Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.