Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby končí, USA postupně uzavírají volební místnosti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Washington - V jednotlivých amerických státech se začaly uzavírat volební místnosti. Volební štáby demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové a jejího republikánského rivala Donalda Trumpa netrpělivě očekávají první odhady výsledků.

Hlasování se zatím obešlo bez větších incidentů. Střelba nedaleko volební místnosti v Kalifornii podle místní policie zřejmě s výběrem příští hlavy státu nesouvisela.

Volební místnosti se po půlnoci SEČ uzavřely nejprve v částech Indianě a Kentucky. V 1:00 SEČ skončilo hlasování ve zbytku jejich okrsků a také v Georgii, Jižní Karolíně, Vermontu a Virginii. Volební místnosti se uzavřely také ve velké části Floridy a části New Hampshiru. V 1:30 SEČ se místnosti zavřely také v Severní Karolíně, Ohiu a Západní Virginii.

Podle prvních odhadů Trump zvítězil v Indianě, Kentucky a Západní Virginii, Clintonová ve Vermontu. Výsledky nejsou překvapivé, předpokládaly je předvolební průzkumy. Trump tak zatím získal hlasy 24 volitelů, Clintonová tři.

Volby zatím neprovázejí žádné větší incidenty. Výjimkou je střelba nedaleko volební místnosti ve městě Azusa v jižní Kalifornii. Podle agentury Reuters tady zabil střelec, který je na útěku, jednoho člověka a další tři lidi zranil. Mluvčí šerifa uvedl, že incident zřejmě nesouvisí s volbami.

Témata:  volby v USA volby USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy