Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump míří do Bílého domu. Bude novým prezidentem USA?

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Washington - Do konečných výsledků prezidentských voleb ve Spojených státech zbývá ještě několik hodin, už nyní ale lze podle dosavadních výsledků odhadnout, kdo z kandidátů si vede dobře a komu se nedaří. Lépe na tom je republikán Donald Trump.

Demokratka Hillary Clintonová si vítězstvím v Nevadě zajistila hlasy šesti volitelů, má jich zatím 215. Její soupeř Donald Trump zvyšuje náskok, zatím má podle AP hlasy 244 volitelů, podle televize Fox News se započítáním Wisconsinu už 254. K vítězství by mu jich tak chybělo 16, rozdělovat se budou ještě hlasy 69 volitelů.

Trumpovi odevzdalo zatím hlas téměř 53 milionu voličů, Clintonové o milion méně, uvedla Fox News. Pokud Trump ve Wisconsinu skutečně zvítězí, bude první republikánským kandidátem, kterému se to od roku 1984 podařilo.

"Jsme nadšení a plni nadějí," komentovala průběžné výsledky šéfka Trumpova volebního štábu Kellyanne Conwayová. V 7:00 SEČ se zavírají volební urny na Aljašce a celostátní hlasování tak po 25 hodinách končí.

Clintonová podle televize CNN a dalších velkých amerických zpravodajských stanic vyhrála například ve Vermontu, Rhode Islandu, Massachusetts, Marylandu, New Jersey, Delawaru, Connecticutu, New Yorku, v hlavním městě Washingtonu, ve Virginii, Colorado nebo v Kalifornii, která je s 55 voliteli nejvýznamnějším státem.

Témata:  Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy