Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jako nový prezident: Mohl by získat 274 volitelů

Donald Trump a Hillary Clintonová
Donald Trump a Hillary Clintonová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

New York/Praha - Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump zvyšuje náskok nad svou demokratickou soupeřkou Hillary Clintonovou. Podle odhadů serveru EuroZprávy.cz by mohl získat přízeň 274 volitelů, což by mu zajistilo místo v Bílém domě.

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump vyhrál ve státech Indiana, Alabama, Severní Dakota, Ohio, Wyoming, Jižní Dakota, Montana, Louisiana, Nebraska, Kansas, Jižní Karolína, Missouri, Texas, Západní Virginie a Kentucky, Tennesse, Mississippi a Oklahoma. Celkem si tak připsal 167 volitelů.

Další necelé tři desítky podle všeho získá na Floridě a i v dalších klíčových státech se misky vah naklánějí na jeho stranu. Pro Clintonovou to vypadá příznivě pouze v Pennsylvanii, Nevadě, Minnesotě a Maine. Uspět může ale i v dalších okrscích a předpokládá se její vítězství v tom nejsilnějším, v Kalifornii.

Tu ale Trump nepotřebuje. Pokud by byly výsledky v podobném duchu jako dosud a státy, ve kterých je pravděpodobné, že je Trump vyhraje, skutečně připadly republikánskému kandidátu, server EuroZprávy.cz napočítal nejméně 274 volitelů na stranu Trumpa. Na ovládnutí prezidentského křesla mu přitom stačí 270 volitelů.

Témata:  Donald Trump volby v USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy