Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump odjel domů, vzpamatovat se z výsledků voleb

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

New York - Ve vítězství republikánského kandidáta Donalda Trampa nevěřili novináři ani průzkumy. Ještě méně mu ale zřejmě věřil i pravděpodobný příětí prezident Spojených států, který těsně před oznámením výsledků odjel domů.

Reportér ABC na Twitteru uvedl, že Trump opustil ústředí své kampaně a je doma se svou ženou. Potřebuje prý chvilku, aby volební výsledky vstřebal.

Senior sources tell me Trump has left his campaign HQ and is with his wife in their apartment. "He needed a moment, he is taking this in."

— John Santucci (@JTSantucci) 9. listopadu 2016

 

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump vyhrál ve státech Indiana, Alabama, Severní Dakota, Ohio, Wyoming, Utah, Jižní Dakota, Montana, Louisiana, Nebraska, Wisconsin, Georgia, Florida, Idaho, Severní Karolína, Kansas, Jižní Karolína, Missouri, Texas, Západní Virginie a Kentucky, Tennesse, Mississippi a Oklahoma. Celkem si tak připsal 253 volitelů.

Pro vítězství ve volbách je třeba získat nejméně 270 volitelů. Oba kandidáti vyhráli ve státech, kde to průzkumy veřejného mínění očekávaly. V případě Trumpa je to jih a středozápad a u Clintonové východní pobřeží. Nicméně Trumpův mírný náskok ve sčítání na Floridě či v Severní Karolíně mu dává výhodu k dosažení 270 volitelů.

Americká média se shodují, že Trump si v nečekaně dramatickém souboji vede mnohem lépe, než napovídaly předvolební průzkumy. List The New York Times dává Trumpovi více než 94procentní šanci, že se dostane do Bílého domu. Dosavadní výsledky voleb, které již několik měsíců rozdělují Ameriku, vyvolávají nervozitu na světových trzích.

Témata:  Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.