Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump míří do Bílého domu. Jakých bude prvních 100 dní jeho vlády?

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Rozuzlení se blíží, stejně jako se americký miliardář blíží Bílému domu. Objevují se první prognózy, co se stane, až Donald Trump opravdu usedne na křeslo nejmocnějšího muže planety. Informuje o tom list The Telegraph.

Byl to Donald Trump, který slíbil naplnit volební heslo, se kterým šel do těchto voleb: Udělejme Ameriku znovu velkou. Jeho kampaň byla jako jízda na horské dráze triumfů a nástrah, ale ve svém postupu nikdy nezakolísal, provázela ho gloriola extravagance. Jak to bývá v amerických volbách zvykem, obvykle sám kandidát naznačí, jak bude probíhat prvních 100 dní jeho vlády. Pokud chce ale někdo být "největší", tak podle toho i jedná - Donald Trump oněch sto dní zhustil prakticky do jednoho.

V Gettysburgu, tedy v místě, kde proběhla jedna z klíčových bitev války Severu proti Jihu, naznačil Trump onu "smlouvu s americkým lidem", která dle jeho prohlášení začne "velmi frekventovaným prvním dnem". A pokračoval detailním vylíčením prvních 24 hodin v úřadu, z nějž bylo jasné, že hodlá vymazat éru Baracka Obamy a nastavit Ameriku do zcela jiného módu.

Přistěhovalectví

Právě to je oblast, která podle zahraničních komentářů plně charakterizovala Trumpovu kampaň. A jeho návrhy, třebaže se dočkaly jemnější formulace, patřily po právní stránce k nejvíce rozporuplným. Sice upustil od výzvy, aby z USA zmizeli všichni nelegální přistěhovalci - tento krok byl hodnocen odborníky stejně nemožný jako nepraktický, protože by dle jejich varování došlo k poškození americké ekonomiky velkým odlivem z trhu práce. Proto byla zvolen jiný přístup - zahájení okamžitého procesu deportace nelegálních přistěhovalců se záznamem v rejstříku trestů.

Nedávné studie odhadují, že by se mělo jednat minimálně o 168 000 případů. Trump však operuje s číslem pohybujícím se kolem dvou milionů, což naznačuje, že počty "zločinců" dle jeho náhledu zahrnují i ty, kteří měli menší rozpor se zákonem, jako třeba překročení povolené rychlosti. 

Dalším krokem má být "zastavení imigrace z oblastí náchylných k terorismu, ve kterých nelze dojít k bezpečnému prověření osob". Ačkoliv se v tomto vyjádření nehovoří exaktně, je zřejmé, že téměř jistě bude v čele tohoto seznamu Sýrie. Donald Trump prohlásil, že jeho vláda "nezná" uprchlíky, takže proces přijetí do země díky pečlivé kontrole může trvat až dva roky, než se dostanou do USA. A pak je tu dávný a stále ožehavý problém na hranicích s Mexikem. Ten nejspíš nebude řešen hned od počátku nového prezidenta v úřadě, ale předpokládá se, že Trumpova administrativa půjde cestou "stavby zdi" podél jižní hranice USA a Mexika, byť zatím chybí detailní vysvětlení, jak se má tento proces realizovat.

Reforma Washingtonu

Tady ze strany Trumpa vychází opravdu silné odhodlání "překazit vilv zájmových skupin" a "vysušit bažinu" velkých peněz točících se v politice Washingtonu. Opět připomeňme mítink v Gettysburgu, právě ono místo, kde Abraham Lincoln v roce 1863 přednesl svůj slavný projev. Právě tady se pokusil Trump napodobil "poctivého Abeho", jak se Lincolnovi říkalo, a slíbil Američanům obnovit "vládu lidu a pro lid".

Co by tedy mělo Washington čekat? Hodlá ústavně časově omezit funkčí období všech členů Kongresu a pětiletý zákaz působení členů Bílého domu a Kongresu v politické sféře poté, co opustí vládní službu. Rovněž se hodlá zasadit o snížení počtů vládních kandidátů, zeštíhlení administrativy s výjimkou oblasti vojenské, bezpečnostní a zdravotní.

Obchod

I tady se očekává, že Trumpova přítomnost v Oválné pracovně ovlivní tradiční republikánské pojetí volného obchodu, které předpokládá ochranářskou politiku a uzavření ekonomických hranic USA. Trump uvedl svůj záměr "znovu projednat" Severoamerické dohody o volném obchodu s Kanadou a Mexikem, má v úmyslu zrušit Trans-pacifické partnerství, kontrovezní obchodní dohodu s 12 zeměmi. Jde o pakt usilující o prohloubení ekonomických vazeb mezi zúčastněnými národy, opětovné snižování celních sazeb a podporu obchodu vedoucí k růstu daných oblastí. Kritici Trumpa argumentují, že jeho postup povede k zintenzivnění konkurence na poli pracovních sil.

Zahraniční politika

Donald Trump prohlašoval, že jako prezident nemůže zaručit ochranu členských zemí NATO před případným útokem. V rozhovoru, který poskytl těsně před sjezdem republikánů prohlásil, že USA by pomohla pouze v případě, že by šlo o splnění "povinností" v rámci aliance. 

Poprvé od dob II. světové války kandidát na prezidentský post navrhl stanovení podmínek ze strany USA vůči svým klíčovým spojencům. Tento pohled ve stylu "America first" představuje reálnou hrozbu ze strany Trumpa, že stáhne americké vojáky z Evropy a Asie, pokud spojenci z těchto oblastí nebudou vynakládat více prostředku za americkou ochranu. 

Důležitý je také jeho postoj v oblasti klíčových otázek, včetně Sýrie. Podle jeho názoru diktátor Bášár Asad představuje pro USA menší zlo ve srovnání s povstaleckými opozičními skupinami, z nichž se některé hlásí k myšlenkám islámu. Proto přišel i jeho slib zavést "bombardovací peklo" Islámskému státu v Iráku a Levantu.

Energetika a životní prostředí

I tady se očekává menší zemětřesení, protože Trump plánuje zrušit účast na programech v oblasti změny klimatu v rámci OSN, což by mělo přinést úsporu miliard dolarů. Ty hodlá nový prezident investovat do projektů infrastruktury v USA. Rovněž chce prosadit zrušení omezení těžebních limitů a zvýšit americkou produkci zemního plynu a ropy. 

Zatímco se ekologičtí aktivisté ze všech sil pokoušeli přesvědčit Obamovu vládu, aby zastavil infrastruturní projekt a varovali ho před účinky zvýšení produkce ropy, Trump nyní hodlá omezení týkající se ropovodu Keystone zcela zrušit. Odborníci přitom varují, že jeho vedení mezi Albertou, Kanadou a Nebraskou může vážně poškodit už tak těžce zkoušené křehké ekosystémy.

Vymazání Obamy z učebnic dějepisu 

To bude asi jeden z prvních krokrů, o který se Trump pokusí. Avizoval totiž zrušení všech "akčních exekutiv, memorand a nařízení vydaných prezidentem Obamou". Oficiální poradce kampaně Stephen Moore naznačuje, že by mělo jít o "nejspíš 25 vládních nařízení", které hodlá jeho kandidát zvrátit. "Pan Trump stráví několik hodin podepisováním dokumentů, kterými vymaže Obamovo funkční období". Hlavním bodem by měl být zákon o cenově dostupné péči, který byl znám také jako "Obamacare". Podpis tohoto zákona přinesl zdravotní pojištění zhruba 12,7 milionu lidí, kteří si nemohli dovolit lékařskou péči.

Trump hodlá tento systém nahradit jinou verzí, pro níž se hodí titul "Zdravotní spořící účty". Tato varianta by dala jednotlivým státům více pravomocí k nakládání s finančními prostředky. Kritici však uvádějí, že Trump nedokázal plně objasnit, jak se jeho pojetí vlastně liší od Obamova plánu, a hlavně jak by ho chtěl realizovat.

Barack Obama pochopitelně varuje před tímto krokem a tvrdí, že to může ohrozit osud světa. Trump zase žádá Američany, aby mu důvěřovali, jak to v prezidentských kampaních bývá. Počkejme si tedy, jak oněch prvních 100 dní v jeho podání proběhne.

Témata:  volby v USA Donald Trump USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy