Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko zpřísní hraniční kontroly, Vídeň je pod palbou kritiky

Rakouská policie
Rakouská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vídeň - Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil dnes uvedl, že hraniční kontroly v Brennerském průsmyku budou zpřísněny nejpozději 1. června. Vídeň kvůli svého rozhodnutí čelí kritice ze strany Itálie, ale i Bruselu.

Rakousko očekává, že se kvůli uzavření balkánské trasy opět zvýší migrační tlak na Itálii. Tam by letos podle italských odhadů mohlo přes Středozemní moře z Libye dorazit až 300 tisíc lidí.

Končící rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová před časem oznámila, že alpská republika v případě většího tlaku migrantů směřujících na její území nejspíše zavede přísnější kontroly na hranicích, aby proud uprchlíků zpomalila nebo úplně zastavila.

Kromě hranice se Slovinskem, kde přísnější režim panuje již nyní, by se mělo nové opatření dotknout především hranice s Itálií. Brennerská dálnice, která stejnojmenným průsmykem prochází, je přitom jedním z hlavním evropských tahů.

U dálnice by měla vzniknout zastřešená kontrolní stanoviště, aby policisté mohli pracovat i v nepříznivém počasí. Součástí stavebních opatření by měl být i plot. Kromě přísnějších kontrol by podle plánů Vídně měla přímo na hranicích probíhat s migranty i zrychlená azylová řízení.

"Vláda ve Vídni by si měla své rozhodnutí rozmyslet, neboť odporuje smyslu evropských smluv a přátelství, které Itálii a Rakousko spojuje," uvedl italský státní tajemník pro evropské záležitosti Sandro Gozi. "Problémy nelze řešit stavbou improvizovaných zdí," dodal.

Rakousko kvůli rozhodnutí zpřísnit režim na hranicích s Itálií dnes ve Štrasburku kritizoval také evropský komisař pro migraci a vnitro Dimitris Avramopulos. Podle něj nejde o "správné řešení".

Témata:  Rakousko uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy