Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama blahopřál svému nástupci k vítězství. Podle Babiše na voliče zabrala protimigrační rétorika

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes telefonicky poblahopřál svému nově zvolenému nástupci Donaldu Trumpovi k volebnímu vítězství. Gratulace už přišly také z Kremlu či Slovenska. Šéf ANO Andrej Babiš nečekal, že realitní magnát uspěje.

Kellyanne Conwayová, Trumpova volební manažerka, CNN řekla, že se oba muži sejdou tento týden ve Washingtonu. Obamu realitní magnát nahradí ve funkci prezidenta v lednu.

Ruský prezident Vladimir Putin v blahopřejném telegramu vyjádřil přesvědčení, že "rozvíjení konstruktivního dialogu mezi Moskvou a Washingtonem, založeného na principech rovnoprávnosti, vzájemné úcty a reálného respektování stanovisek druhé strany, odpovídá zájmům lidu našich zemí i celého mezinárodního společenství".

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že by bylo hloupé očekávat vyřešení problémů ve dvoustranných vztazích "během noci". Moskva podle něj doufá v dialog s Washingtonem. "To neznamená, že během noci mohou zmizet všechny sporné momenty v našich dvoustranných vztazích. Bylo by hloupé si to myslet. To není to hlavní. Hlavní je politická vůle a odhodlání řešit tyto sporné momenty dialogem, a ne konfrontací nebo nějakým absurdním zastrašováním," sdělil Peskov.

Slovenský premiér Robert Fico řekl, že "svět i Slovensko jsou zcela jiné, než je popisují média". "Toto absolutně potvrdily i volby ve Spojených státech. Všichni musíme naslouchat lidem a tato pravda se absolutně ve Spojených státech ukázala," komentoval Fico před novináři výsledky prezidentských voleb v USA, jejichž favoritem byla podle většiny průzkumů Hillary Clintonová.

Český ministr financí Andrej Babiš (ANO) na facebooku napsal, že si nemyslel, že Trump vyhraje. "Všichni byli proti němu. Ukázalo se, že průzkumy veřejného mínění se opět mýlily. Proto je i v Čechách beru s velkou rezervou," napsal.

Trumpova rétorika byla mnohdy přehnaná a trochu šílená, myslí si Babiš. "Ale doufám, že jedna věc jsou mítinky a věc druhá je být prezidentem v Bílém domě," uvedl. Američané podle něj evidentně ocenili Trumpovy plány na tvrdší migrační politiku a snížení daní. "Asi je oslovil svým pragmatismem a jasnou řečí. Sociologové i politologové dost podcenili Američany, kteří mají už dost zavedeného systému klientelismu, ze kterého žije úzká skupina politiků a lobbistů," dodal. Je také přesvědčen, že české vztahy s USA zůstanou neměnné.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na twitteru k volbám napsal, že poptávka po emocích je silná. "Výsledek voleb v USA ji ještě zvyšuje. Chtělo by to přesný opak. Více racia," uvedl.

Témata:  Donald Trump Barack Obama Vladimír Putin

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy