Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jásot, obavy i skepse: Reakce na Trumpovo zvolení napříč světem se zásadně liší

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Donald Trump se stal 45. prezidentem v historii USA a svět se s touto skutečností začíná vyrovnávat. Jaké přicházejí reakce z různých kontinentů?

Množí se obavy i jásot, skeptická prohlášení i optimistické prognózy. Krajně pravicoví politici vyjádřili naději, že nástup Donalda Trumpa do úřadu by mohl znamenat naději pro svět, ačkoliv dnes už odstupující prezident USA Barack Obama prohlásil, že právě Trump je pro svět hrozbou.

Francie a Čína vyslovily ústy svých úředníků určité obavy, aby nedošlo k nárůstu protekcionismu a snížení podpory ze strany USA s ohledem na nastupující Trumpovu administrativu. Čínské ministerstvo zahraničí už vyslovilo přesvědčení, že země bude usilovat o "solidní a stabilní" vztahy se svým největším obchodním partnerem. Populisté a euroskeptici, jako například Marine Le Pen, výsledek přivítali, zatímco globalisté bědují, že se Amerika nyní ještě více zahledí sama do sebe. 

Výsledek amerických voleb značně otřásl globálním trhem. Nyní se vlády, investoři a manažeři pokoušejí rozklíčovat, co se na vztahu USA k okolnímu světu změní. Zatím je reakce vládních představitelů určitou směsí překvapení a opatrnosti. Trumpovo vítězství také podle zahraničních komentářů "vyvolává mnoho otázek" v souvislosti v Íránem, kde se dá očekávat změna klimatu. Potvrdil to francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault v rozhovoru pro televizní kanál France2, když komentoval Trumpovo úsilí v této oblasti: "To, co naznačil, je značně znepokojující!"

Okno příležitostí

Předseda výboru mezinárodních záležitostí Ruské federace v horní komoře ruského parlamentu Konstantin Kosačjov na facebooku uvedl, že volba Trumpa za amerického prezidenta by "... neměla být přeceňována, nicméně otevírá okno příležitostí."

Singapurský premiér Lee Hsien Loong uvedl, že zatímco jedni budou výsledek oslavovat, druzí budou "překvapeni a rozčarováni. Stejně jako referendum v případě Brexitu znamená vítězství pana Trumpa pro vyspělé země překvapení a zklamání - dá se tu vytušit hluboká frustrace, silné přání zdůraznit pocit identity a změnit status quo."

Indonéský prezident Joko Widodo je přesvědčen, že Trumpovo vítězství nijak neovlivní vztahy mezi oběma zeměmi. "Bez ohledu na výsledky si vážím volby amerických občanů. Náš vztah k USA bude nadále dobrý, zejména v oblasti obchodních a investičních vztahů. Víme, že USA patří mezi pět největších investorů v Indonésii, takže očekávám, že se v tomto směru nic nezmění."

Strategické zájmy

Filipínský prezident Rodrigo "Rody" Roa Duterte gratulovat Trumpovi ke zvolení a prohlásil, že se těší na posílení vztahů mezi USA a Filipínami, které budou zakotveny na vzájemném respektu, prospěchu a společném závazku demokratických ideálů a zásad právního státu.

Australská ministryně zahraničí Julia Bishop připustila, že její země bude muset "... spolupracovat velmi záhy s novou administrativou, velmi rychle a vetšině případů konstruktivním způsobem hovořit o strategických zájmech, které USA mají v Asii a Tichomoří." Ministryně dále pro Sky Television uvedla, že navzdory prohlášení o protekcionalismu Trumpovo vítězství může napomoci prolomit bezvýchodnou situaci, protože republikání budou kontrolovat také Kongres. Dodala, že australská vláda bude s vítězem voleb spolupracovat. 

Trump během své prezidentské kampaně hrozil zavedením celních sankcí vůči Číně, hodlal zrušit regionální obchodní dohodu a přezkoumat klíčové bezpečnostní smouvy s Japonskem a Jižní Koreou. Jak už jsme uvedli, jihokorejské úřady už svolaly řadu setkání na vládní úrovni, aby zhodnotily důsledek amerických voleb.

Zralý vztah

Mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí Lu Kang uvedl, že obě strany nadále budou využívat výhod obousměrného obchodu. Čína si je jistá, že mezi ní a USA panují zralé vztahy, které by měly čelit případným problémům.

Naopak bývalý politický poradce jihokorejského ministerstva sjednocení a hlavní postava jihokorejské opozice Hong Ihk-pyo předpokládá, že by Trump mohl narušit asijskou bezpečnostní rovnováhu, protože zpochybňuje zásady, které byly podporovány všemi předchozími americkými vládami. Nicméně vyjádřil naději, že žádný americký prezident nedokáže ovlivnit politický systém. "Je to outsider a podnikatel, který nemá osobní vztah ke kterékoli hlavě nějakého státu, což jenom rozdmýchává nejistotu. Přesto si není třeba dělat příliš mnoho starostí, protože USA má takový politický systém, ve kterém prezident sám o sobě nic nezmůže a nebude mu dovoleno si dělat to, co chce jen on," tvrdí Hong.

Bezpečný odstup

Někdejší australský ministr zahraničí Bob Carr prohlásil, že zatímco někteří představitelé států by se nejraději s Trumpem objali, jiní se budou držet zpátky. "Určitý odstup může být důstojnější a umožní zaujmout stanovisko národního zájmu," domnívá se bývalý politik.

Poradce tureckého prezidenta Yigit Bulut označil výsledky amerických voleb jako "facku americké ústavě". Jeho prohlášení státní TRT podpořil stejným názorem i Rathitha Senaratne, mluvčí kabinetu na Srí Lance. "Je pravděpodobné, že se Trump zaměří více na vnitřní záležitosti USA, což bude dobré pro světový mír, pokud USA budou méně zasahovat do světových záležitostí." Na otázku, zda považuje Trumpa za rasistu, Senarathe odpověděl: "Není rasista, je nacionalista."

Témata:  Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy