Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nebude přijímat uprchlíky, může se spojit se Sýrií a Asadem, varuje odborník

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Trumpovo zvolení zřejmě povede ke změně sil v Sýrii. Dá se očekávat příklon Trumpa ke koalici Asada a Putina. Tvrdí to Gilbert Achcar z School of Oriental and African Studies of the University of London v komentáři pro Al Džazíru.

Trumpova silná proti-imigrantská rétorika nenechává na pochybách, že Trump nebude přijímat žádné syrské uprchlíky, s možnou výjimkou syrských křesťanů, soudí expert. Trump zastává ideu tzv. „bezpečných zón" uvnitř syrských hranic, kde by uprchlíci byli shromážděni, místo toho aby cestovali do dalších zemí. Jako v případě zdi oddělující Mexiko a USA, i o těchto táborech Trump prohlásil, že je budou platit arabské státy.

Achcar tvrdí, že Trumpova politika přátelských vztahů a spolupráce s Ruskem zřejmě povede k uznání ruské role v Sýrii a podpoře Asádova režimu jako menšího zla. Od tradičních arabských spojenců USA bude požadováno ukončení podpory syrské opozice vůči Asadovi. To by mohlo otevřít možnosti hlubšího spojenství mezi Asadem a Trumpem, podmiňované podobnými motivy„války proti terorismu".

Trump chce napravit vztahy s Egyptem a Tureckem, v jejichž čele stojí autoritativní prezidenti Abd al-Fattáh as-Sísí a Recep Tayyip Erdoğan. Podle Achcara by je Trump mohl pozvat do společného projektu boje proti terorismu, který by akceptoval jejich vlastní definice toho, co každý prezident považuje za terorismus v jeho zemi.

Jiným regionálním „silným mužem", který by mohl těžit z Trumpova vítězství, je izraelský premiér Benjamin Netanyah. Jak uvedla agentura Reuters, Trump již dříve ujistil Netanyaha, že uzná Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Většina zemí, včetně USA, uznává jako hlavní město Izraele Tell Aviv. Změna na prezidentské úřadě se promítne do života Palestinců, nad kterými bude mít Netanyah během Trumpovy vlády mnohem volnější ruku.

Trump se nechal slyšet, že Obama byl pro Izrael katastrofa. Podobné stanovisko má i k dalším krokům Obamovi administrativy. Především mu vadí nukleární dohoda uzavřená s Íránem, o které se vyjádřil jako o té „nejhorší dohodě, kterou jsem kdy viděl vyjednat v celém mém životě." Trump považuje Irán za jednoho z největších sponzorů terorismu na světě.

Achcar dodává, že v případě spojenství s Ruskem a Asadem však Trump bude muset vyřešit otázku, jak se postavit k Iránu jakožto k spojenci Asada a Mosky v Sýrii. Nicméně, podle Mahana Abedina z Dysart Consulting Trump byl pro Irán lepší volbou než Clintotová z důvodu jejích blízkých vztahů se Saudskou Arábií. Od Trumpa si Irán slibuje menší angažmá na Blízkém východě.

Témata:  Donald Trump Syrská krize prezident USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy