Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt už pozval Trumpa na návštěvu. Srbský prezident výhru Trumpa oslavuje.

Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Foto: Egyptská TV

Bělehrad - Srbský prezident Tomislav Nikolič uvítal vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách, Albánie naopak fandila demokratce Hillary Clintonové. Volby v USA mají ohlas také v Egyptě.

"Vítězství Trumpa ve volbách neočekával jen ten, kdo žije se zavřenýma očima. Svět se mění, padají elity, už nejsou ti, o nichž se předem ví, že pro ně někdo bude pracovat, ani ti, kteří věčně pracují pro někoho jiného," zdůraznil Nikolić.

"Pokud nebyla předvolební rétorika lživá, můžeme očekávat spolupráci mezi Ruskem a USA, větší pochopení pro odmítavé stanovisko Srbska k uznání nezávislosti takzvaného Kosova a k sankcím vůči Rusku...," dodal srbský prezident.

Zřejmě takové změny v postoji Bílého domu se na druhé straně trochu obává předseda albánské vlády Edi Rama, který si v reakci na výsledek voleb v USA na svém facebookovém účtu posteskl, že nezvítězila "velká přítelkyně Albánie, Kosova a všech Albánců".

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí byl prý prvním světovým vůdcem, který zavolal Trumpovi, aby mu blahopřál. Sísí pozval Trumpa na návštěvu do Egypta a prohlásil, že Káhira si přeje "větší spolupráci a koordinaci" mezi oběma zeměmi s cílem posílit stabilitu a mír na Blízkém východě

Egypt je tradičním partnerem USA na Blízkém východě a dostává od Washingtonu každý rok vojenskou a hospodářskou pomoc přesahující částku miliardu dolarů.

Irácký vládní mluvčí Saad Hadísí v reakci na zprávy o Trumpově volebním vítězství řekl, že Irák je připraven rozvíjet vztahy s USA a "posílit spolupráci v boji proti terorismu". Také saúdskoarabský král Salmán popřál Trumpovi úspěch v "dosažení bezpečnosti a stability na Blízkém východě i v širším světě".

Témata:  Donald Trump Srbsko Egypt

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy