Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie se zpožděním ratifikovala pařížskou klimatickou dohodu

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Austrálie dnes se zpožděním ratifikovala pařížskou klimatickou dohodu. Cílem smlouvy je, aby se oteplování udrželo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím.

Austrálie dohodu ratifikovala až nyní kvůli odkladu způsobenému předčasnými parlamentními volbami v červenci. "Tato ratifikace potvrzuje ambiciózní cíl Austrálie snížit do roku 2030 své emise o 26 až 28 procent pod úroveň z roku 2005," oznámil australský premiér Malcolm Turnbull.

Loni v prosinci podepsali v Paříži nový klimatický plán zástupci téměř 200 zemí. K letošnímu 5. říjnu se podařilo dosáhnout cíle, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa.

Mezi stovkou států, které dohodu již ratifikovaly, jsou největší světoví znečišťovatelé ovzduší Čína, Spojené státy a Indie. Dohodu už schválil i Evropský parlament. V jednotlivých členských zemích EU však zatím není potřebný proces všude dokončen.

Témata:  Austrálie globální oteplování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy