Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina chtěla zaútočit na Krym? Rusko přišlo s obviněním

"Bospor Kerčský"
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) tvrdí, že v Sevastopolu zadržela diverzní teroristickou skupinu spadající pod ukrajinské ministerstvo obrany. Záškodníci podle FSB plánovali útoky na vojenských objektech Krymu.

"Federální bezpečnostní služba zadržela 9. listopadu v Sevastopolu členy diverzní teroristické skupiny rozvědky ministerstva obrany Ukrajiny, kteří plánovali akce na objektech vojenské infrastruktury a objektech zabezpečujících život poloostrova Krym," uvedla FSB v tiskové zprávě.

Podle dostupných informací byly zadrženým zabaveny výbušná zařízení, zbraně a munice. Záškodníci u sebe dále měli mít mapy objektů, na které chtěli zaútočit.

Rusko podle FSB nyní rozhoduje o výši trestu pro zadržené a pokračuje v pátracích a vyšetřovacích opatřeních. FSB už dříve uvedla, že na Krymu bylo zabráněno sérii teroristických činů připravených hlavní správou rozvědky ukrajinského ministerstva obrany

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už dříve obvinil Rusko z toho, že Krym mění na „koncentrační tábor", a vyzval západní státy, aby stanovily nové sankce vůči Moskvě.

Ve svém projevu na výročním Jaltském evropském strategickém fóru (YES) v Kyjevě Porošenko varoval, že Rusko vůči občanům Ukrajiny na Krymu používá od března 2014 „represivní politiku", která doléhá třeba i na krymské Tatary.

Uvedl také, že Spojené státy, Evropská unie a další země by měly zachovat stávající sankce vůči Rusku, které na něj byly uvaleny kvůli jeho zásahu na Ukrajině, a zároveň by měly zavést nové sankce zaměřené na konkrétní odvětví.

„Je třeba zavést nové sektorové sankce, bez sankcí ničeho nedosáhneme," řekl Porošenko.

Ukrajinský prezident se už dlouho domáhá dodávek smrtících zbraní pro konflikt s Ruskem podporovanými separatisty na východní Ukrajině, dodal ale, že „jednota a solidarita" jsou mnohem důležitější než západní výzbroj.

Témata:  Ukrajina Krym Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy