Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdí, že jim je 17, přitom mají vousy. Rakouský policista promluvil o migrantech

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň – Evropské státy se zabývají otázkou, jak přistupovat k posuzování údajně nezletilých migrantů. Zatímco Velká Británie odmítá lékařské prohlídky nově příchozích, protože mohou být ponižující a traumatizující, Rakousko je v případě pochybností provádí. A jak ukazují nejnovější čísla, odborné vyšetření „teenagerů“ se opravdu vyplatí.

Rakouská vláda nařídila posuzování „nezletilých" migrantů z lékařského hlediska, existuje-li podezření, že lžou o svém věku. Doposud bylo zjištěno, že 951 migrantů, kteří tvrdili, že jsou děti, o svém věku lžou. Federální úřad pro zahraniční věci a azyl (BFA) podezřívala celkem asi 2200 migrantů, že se vydávají za nezletilé.

Díky lékařskému vyšetření úřady zjistily, že téměř polovina těch, u kterých panovaly pochybnosti, byla ve skutečnosti starší než 18 let. Někteří z nich měli dokonce více než 30 let, uvádí server Breitbart s odvoláním na rakouský list Kurier.

Migranti, kteří se dostanou do Evropy, se často vydávají za mladší, protože hostitelské země poskytují lepší ubytování a více financí pro nezletilé osoby. Navíc je dětské migranty téměř nemožné deportovat.

Například policista z rakouského městečka Traiskirchen měl okamžitě podezření, když viděl nekteré přistěhovalce, kteří tvrdili, že jim je méně než 17 let. Ve svém rozhovoru pro rakouský tisk důstojník řekl: „Je absurdní, že tu můžeme vidět dospělé muže s vousy a šedivějícími vlasy, které tvrdí, že jim je 17 let." Policista vypovídal pod podmínkou anonymity. Přiznal, že se obává, že by mohl čelit disciplinárnímu trestu za to, že promluvil.

Dokonce i když jsou úředníci přesvědčeni, že přistěhovalci jsou starší, byrokratický proces zajišťuje, že jsou migranti, kteří o sobě tvrdí, že jsou nezletilí, zapsáni jako nezletilí. Karl-Heinz Grundböck, mluvčí rakouského ministerstva vnitra, řekl: „Pokud existují důvodné pochybnosti o věku uprchlíka, pak je třeba jejich věk posoudit."

Lékařské testy za jednoho migranta stojí asi 1 tisíc eur, tedy asi 27 tisíc korun. Úřady už za tato vyšetření celkem zaplatila asi 2 miliony eur, tedy asi 54 milionů eur. Pokud jsou testy neprůkazné, migranti jsou označeni jako nezletilí.

Policie na hranicích i pracovníci v přijímacích střediscích tvrdí, že by náklady na lékařské testy nebyly nutné v případě, že by byl zákon jednodušší a úředníci mohli jednat na základě zdravého rozumu. Tvrdí, že jednoduché vizuální posouzení několika policistů by mělo stačit, aby se rozhodlo, zda má někdo skutečně 17 let nebo méně. Policisté dokonce tvrdí, že narazili na migranty, kteří měli zřetelně více než 35 let, ale tvrdili, že jsou nezletilí.

Z 88,151 přistěhovalců, kteří loni vstoupili do Rakouska, 9331 tvrdilo, že jsou nezletilí. U 951 bylo zjištěno, že lžou – v naprosté většině případů šlo o běžence z Afghánistánu (691), další jsou Somálci (46), Nigerijci (44) a Pákistánci (40).

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy